Следвайте ни

Мистерия с надгробната плоча на живия Асан: не била закана за убийство СНИМКИ

viber icon

Близо два месеца 67-годишният Асан Зинелов-Зинката от Розино живее в страх  някой да не посегне на живота му. Мъжът е на път да се разболее от притеснение, защото преди месец някой му направи надгробна плоча приживе и я постави на уличната чешма, която е близо до дома  му. Както „Марица“ тогава писа Зинката  попаднал на шокираща гледка сутринта на 8 август. На плочата било написано, че е починал предишния ден – на 7 август. Имало  и надпис на  турски език -   ELFATIHA, което означавало, че е умрял и му  е прочетена заупокойна молитва.

От тогава  Асан  и жена му са в шок от изненадващата  закана за смърт и страхът им вместо да отминава се задълбочава. Съсипани сме, разказа пред репортера Асан Зинел. И призна, че не можел да мигне през нощта.

На 8 август към 7 часа сутринта Зинката тръгнал по обичайния път към близката чешма да напои кравата. Един съсед стоеше до чешмата и ми каза: „Бай Асане, виж, направили са ти камък и са го оставили тук“, разказва Асан.  Над чучура на чешмата стоеше  надгробна плоча с моите имена и прякора ми. Плочата е от бял мрамор, с  размери 31 х 44.5 см, дебела е 3 см.

Възприемам това като заплаха за убийство, споделя Асан. Той категорично отказва да обсъжда предположения кой може да му е направил надгробна плоча приживе.

След публикация в „Марица“ Районна прокуратура – Карлово образува проверка по случая. Разследващите обаче не са попаднали на  данни, които да потвърждават  съмненията на Зинката, че някой иска живота му. Съседите категорично отричат  всякаква съпричастност  с изработването или поръчката  на мраморната надгробна плоча на Асан. Проверен бил и  Асан Юмер, също от Розино,  с когото Зинката е в лоши отношения. Но и след тази проверка не били събрани данни, които да доказват, че  той има нещо общо с  това деяние.

Съдебната практика е категорична, че  когато заканата  е била направена по такъв начин, деянието не сочи действителна заплаха за живота и не се смята за престъпление, обясняват от прокуратурата. След анализ на събраната информация разследващите  стигат до извода, че  направената надгробна плоча на Асан Зинелов е по-скоро  с цел унижаване на личното му достойнство, а не  заплаха за убийство и закана за причиняване на смърт.

Асан и жена му обаче продължават да се страхуват и вече наемат адвокат, който да ги съветва как да се защитят.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?