Следвайте ни

Мисията приключи: Карлово посрещна последния наш контингент от Афганистан СНИМКИ

viber icon

Карлово посрещна 42-рия български контингент от Афганистан. С това приключи българското участие в мисията на НАТО там „Решителна подкрепа“, приключи и 20-годишното присъствие на Алианса в тази страна. 

42-рият контингент се завърна предсрочно, ротата изпълняваше задачи само четири месеца вместо шест, изтеглянето и от Афганистан бе сложно, но приключи успешно, заявиха военнослужещите и командващите формированието, на церемонията, която се състоя  на площад „Васил Левски“ в Карлово.

Национален командир на контингента бе полковник Павлин Велков, командир на ротата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан беше майор Милен Проданов.

Да посрещнат българските военнослужещи бяха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов,  генерал-лейтенант Любчо Тодоров - командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, Негово Високо благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Първи поздрави военнослужещите от 42-рия контингент кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. "Вие изпълнихте достойно, по мъжки - както нашите прадеди са го правели, воинския си дълг. Благодаря ви за това, че, справяйки се отлично  със своята мисия в Афганистан, показахте още веднъж на света, че България има смела и отговорна армия - армия, на която ние, българските граждани, разчитаме да пази суверенитета и границите на Родината", каза кметът на Карлово.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов припомни, че  за 20 години 11200 военнослужещи участваха в мисията в Афганистан. С многобройните задачи, изпълнявани там, българският войник заслужи уважението на съюзниците и партньорите, каза началникът на отбраната. 

Министърът на отбраната Георги Панайотов поздрави контитенга с отличното изпълнение на задачите. Най- прекрасното е, че се върнахте живи и здрави, заяви той. Той подчерта, че оценката  за работа на военнослужещите, която дават Министерството на отбраната,  Щабът на отбраната и  нашите съюзници е отлична. Гордея се, че нашите военнослужещи постигат все по-пълна оперативна съвместимост с нашите съюзници от НАТО, каза министър Георги Панайотов. 

Полковник Павлин Велков, национален командир на 42-рия контингент, увери министъра, че военнслужещите са изпълнили достойното задачите по време на мисията. Той връчи националното знаме на Република България, което се е развявало пред щаб-квартирата на „Решителна подкрепа“ в Кабул, на командващия на Съвместното командване на силите ген. лейтенетан Любчо Тодоров.

Това знаме  ще остане завинаги в Националния исторически музей, обяви  ген. Тодоров.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?