3906

Министърът на земеделието Кирил Вътев: Нов закон за търговията с аграрни стоки ще обуздае цените на храните СНИМКИ

Нов Закон за търговията с аграрни стоки ще обуздае цените на пазара, в момента целият Министерски съвет разработва този закон. Това заяви в местността Паниците край Калофер министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри 18-то издание на Събора на животновъдите „Да запазим българското“. Домакин на форума бе кметът на Калофер Румен Стоянов.

В понятието аграрни стоки е и онази част от храните, която са преработените продукти. В цял свят като се каже земеделски продукти се има предвид всички продукти от полето до масата. Нужен е такъв закон, за да сложим някакви рамки на цените, уточни министър Вътев. Не може най-силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказва земеделският производител, който няма кого да натиска ценово. Това обаче не може да стане утре, но дори за една година е трудно да стане, коментира още той.

Относно  договореното по време на протестите на зърнопроизводителите, че в следващите два месеца няма да има внос на слънчоглед от Украйна, министърът земеделието коментира, че  това ще се гарантира от ангажимента, поет от самата Украйна. Тя няма да допусне износ на слънчоглед. Ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими. И в България ще влиза толкова, колкото е необходимо. Това зависи от капацитета на нашите преработватели, поясни министърът.  Те имат капацитет да преработват около 3 милиона тона слънчоглед, а България произвежда около 2 милиона тона слънчоглед. Ние винаги сме внасяли слънчоглед, в  това число и от Украйна. В момента влиза слънчоглед от Румъния. Тука търговските преговори между производителите и преработватели са от изключително значение. Няма такъв орган, който да ги застави на какви цени да си направят сделките. Те сами трябва да се разберат.

На въпрос  дали ще се изкупи българският слънчоглед министър Кирил Вътев посочи, че има производители, които,  когато цената на слънчогледа растеше главоломно, задържаха да продават, очаквайки още по-висока цена. Това е една от причините, част  от складовете да са пълни. Сега да се сърдят само на себе си, каза Кирил Вътев.

Сега реколтата от слънчоглед е прибрана и е под очакваното. Ние  очаквахме около 2.2 млн. тона, а те около 1.5 млн.- 1.6 млн. тона. С остатъка от миналата година ние имаме около 2.2 млн. тона. Отклонение от 100 хиляди тона не е от съществено значение. Около 1 млн. т се преработва като белен слънчоглед или общо на нашите преработватели им трябва около 4 милиона тона слънчоглед, посочи Вътев.

И този път животновъдите поставиха въпроса за български етикет на хранителните продукти. Според министъра на земеделието, ако искаме такъв етикет, всичко в този продукт да бъде българско с изключение на много специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в България. Но по отношение на състава като суровини всичко трябва да бъде българско. За да се  случи това нещо, трябва да има безкомпромисен контрол самоконтрол. Примерът, който имаме от Италия, Франция, Испания, Гърция, Турция, ако искате, е че този контрол е разрешен със закон да бъде самоконтрол между конкурентни. Там никой не прави компромис на другия, защото компрометира марката и това е водещото. Това трябва да се осъзнае, то изисква много разговори, много срещи, много примери.

На събора животновъди от Калофер представиха своите стада от български породи овце, говеда, кози, коне и кучета, а министърът на земеделието ги награди с грамоти, купи и медали.

Снимки: Цветана Георгиева

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бивша министърка,хваната в злоупотреба,скърца със зъби срещу Асен:

Бивша министърка,хваната в злоупотреба,скърца със зъби срещу Асен:

23.09.2023 | 22:46

Представи анализ! https://demokrat.bg/archives/29449

Отговори
1 0
комунист

комунист

23.09.2023 | 20:47

И новия закон ще е като старите.Никой няма да го спазва.Само корумпираните ще са други.

Отговори
0 0
Огледайте се по света бе

Огледайте се по света бе

23.09.2023 | 17:36

тъпацци! Няма закон за регулиране на цените, който да има положителни резултати. Пазарът, а не тъпии политици, регулира цените. Не след 1, нито след 5 години, законът ще измени каквото и да било. Вие само си купувате време, за да управлявате по-дълго.

Отговори
6 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата