Следвайте ни

Министърът на транспорта в Карлово: Целта е да достигнем „Визия 0“ – без жертви по пътищата СНИМКИ

Георги Тодоров откри учебна площадка по безопасност на движението в Средно училище "Васил Левски" в Карлово

viber icon

Георги Тодоров обясни защо е освободил двамата шефове на БДЖ и откри детска площадка за изучаване правилата за движение

Площадка за обучение по безопасност на движението откри в Карлово служебният министър на транспорта Георги Тодоров. Днес, в Деня на пътната безопасност,  той бе посрещнат в Средно училище „Васил Левски“ от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, директорката на училището Мариана Манчева, десетки учители и ученици.  Да поздрави министъра от името на железничарите с букет цветя дойде началникът на служба „Пътнически превози“ в Карлово  Вълко Станев.

Новата площадка за обучение ще подобри знанията и информираността на учениците  по организацията на движението, Закона и правилника за движението на улиците и пътищата не само от училище „Васил Левски“, но и от останалите училища в Карлово, подчерта кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Опазването на живота на децата  трябва да бъде  първостепенна грижа, то е отговорност и на семейството, и на училището и на обществото, заяви министър Георги Тодоров. Той се обърна към присъстващите  ученици с призив да не подценяват ситуацията на пътното платно, да се учат и да спазват правилата за движение.  На тази площадка съвместно деца и учители, деца и родители могат да усвояват правилата за движение под формата на игра. Целта е  да достигнем до „Визия 0“ – една концепция, чрез която да стигнем нула жертви по пътищата, нула пътен транспортен  травматизъм, каза той.

Група ученици заедно с учителката Даниела Генчева направиха демонстрация на движение на ученици по велоалея и пресичане на кръстовище със светофар.

С решение от същия ден служебният министър Георги Тодоров бе освободил изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Мотивите са чисто оперативни, заяви министър Тодоров в отговор на въпрос на репортери. Те са влошеното експлоатационно състояние на превозите – и товарни,  и пътнически. От началото на годината се наблюдават  4710 закъснения на пътнически превози, а също и отлив от страна на товародателите да  ползват услугата на БДЖ „Товарни превози“, заяви още Тодоров.

Той припомни, че още  с поемането на поста е  възложил на звено „Вътрешен одит“ да извърши проверка на  две обществени поръчки. Звеното се е произнесло  с окончателен доклад, установени са определени нарушения, а служебният министър е  изпратил  двата доклада от одита в Агенция „Държавна финансова инспекция“  за процедиране от тяхна страна съгласно правомощията им по закон. Едната обществена поръчка  е за ремонт на локомотиви без предварително обявление, с договаряне. То  обаче не е довело до никакъв икономически ефект за самата компания. Струва ми, се съобразно съпоставката, че тази цена е  доста завишена, коментира още Тодоров. Тя прилича на доставка на нов вагон, а не за ремонт или модернизация на такъв, уточни той и заяви, че още до края на деня   ще обяви конкурси за изпълнителен директор и председател  на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Според него уволнението на двама членове  от Съвета на директорите  няма да  наруши кворума  при вземането на решения, тъй като Съветът на директорите е от пет члена, а останалите трима могат да действат Съгласно Закона и Устава на дружеството и да вземат законосъобразни решения.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?