49

Министърът на образованието в Карлово: Наводненото училище ще се възстановява поетапно

Наводненената ПГ „Христо Смирнески” в Карлово започва учебната година в шест зали, които не са учебни кабинети. Но  въпреки извънредното положение, учебният процес ще бъде максимално  близък до обичайния, заяви в навечерието на откриването на новата учебна година директорът на ПГ по жп транспорт  „Христо Смирненски” Стефан Филчев. Със съдействието на експерти от МОН вече е изготвена оценка на щетите от наводнението на 22 август, а средствата, необходими  за възстановяване на кабинетите, учебната лаборатория и двора са близо 900 хиляди лева. 

Училището бе залято на два пъти от мощни приливни вълни от дерето Меден дол в Карлово на 22 август. То бе отводнено с помощта на военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и доброволци. Съдействие оказа и МОН.

Ние вече подпомогнахме училището, има механизми, по които да бъде оказана още подкрепа заяви министърът на образованието и науката Сашо Пенов, който откри новата учебна година в ПГ „Христо Смирненски”. Той поясни, че  ще се действа поетапно,  но отсече, че няма да коментира финансовия размер на щетите.

Що се отнася до проблемите с превоза на ученици от наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина до училища в Карлово, въпросът е решен – има държавна фирма, която  извършва тази дейност, обясни министърът.

Той подари на училище „Христо Смирненски” училищен звънец и покани директорът Стефан Филчев заедно да го ударят и оповестят началото на учебната година.

В знак на съпричастност с проблемите, породени от бедствието на 2 септември в Каравелово, Слатина, Богдан, Войнягово, Христо Даново и Розино и за самата ПГ „Христо Смирненски” бе открита дарителска кампания, към която дискретно се присъедини и министър Пенов. Той постави банкнота в дарителската кутия. А няколко ученици пуснаха балони с цветовете на националния трибагреник.

Най-голямото предизвикателство пред новата учебна година  е как ще се развият нещата при евентуална ковид пандемия. Нашето общо  становище  в момента е максимално присъствие на учениците в училище, за да могат те да възстановят социалните си контакти. Това заяви  министърът на образованието и науката Сашо Пенов в Карлово, където откри новата учебна година в ПГ по жп транспорт „Христо Смирненски”.

 Обучението пред тази учебна година трябва да е присъствено

Министерството е категорично, че обучението трябва да бъде присъствено с  всички предимства на тази форма като  може да се използват и добрите практики от формата на електронното обучение, поясни министър Пенов. Човек не може да учи сам, учим се заедно, заедно трябва да сме в училищната и в семейна среда, заедно да си поставяме общи цели и заедно да се справяме с предизвикателствата, посочи министър Сашо Пенов.

Той оповести  нова дигитална  платформа, наречена дигитална раница, която ще даде възможност на учениците и техните родители да се запознават с форма на уроци, създавани от учителите по различните дисциплини безплатно. От  дигиталната раница учениците могат да ползват литература , да проследяват нивото на своите знания. Тази дигитална платформа ще  бъде общодостъпна за цялата страна. 

Като много важна дейност е механизмът за обхват, подчерта министърът на образованието и науката. Необходимо е  да се издирва, да се намери всяко дете, което подлежи на  обхват от образователните система и то  да бъде убедено и  привлечено в училище.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри новата учебна 2022/2023 година в СУ „Христо Проданов“. „Само обединени зад една цел - учители, ученици и родители, могат да доведат до този успех, от който се нуждаем като общество, заяви Кабаиванов.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?