1553
Следвайте ни

Министърът Бозуков в Калофер: 70 милиона лева тръгват към фермерите

viber icon

Близо 70 милиона лева ще разпредели Министерството на земеделието и храните за подпомагане на животновъдството и растениевъдството у нас. От тях 37 милиона ще получат животновъдите. Част от тези средства са предназначени за фермерите, които отглеждат местни породи животни.

Това заяви в Калофер министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Той посети изложбата-базар, на която бяха представени местни породи животни, отглеждани в Стара планина и Подбалкана. Министърът на земеделието и кметът на Калофер  Румен Стоянов откриха събитието и прерязаха символично трицветната лента. 

Изложението „Да запазим българското“ се провежда за 16-ти пореден път. Неговото запазено място е местността Паниците в Стара планина край Калофер.  Този път то е под патронажа на Министерството на земеделието.

Начало на проявата, която събира няколкохилядна публика от региона и страната дадоха група калоферски гайдари. След  това започна дефилето на  стадата селскостопански животни. Специалисти по селекция и репродукция описваха характеристиките на сиво искърско говедо, средностаропланинска овца, каракачански овца, калоферска дългокосместа коза, каракачански кон.

Дефилето продължи повече от час. По време на презентациите на стадата министър Христо Бозуков връчи на всеки фермер, грамота, купа, както  и ваучер за фураж от 200 лева.

Междувременно земеделският министър отговори на въпроси на „Марица“. Единият от тях бе поставен от фермерите от Ръжево Конаре. Миналия ден те заявиха, че има вероятност да не започнат новата стопанска година, ако не получат достатъчна подкрепа за щетите от градушката, както и ако тя не дойде до края на календарната година.

Многократно се срещахме с фермерите, пострадали от градушката. За пореден път ги уверявам, че те ще получат финансова подкрепа при спазване на европейските мерки, директиви и механизми, заяви проф. Бозуков.

Министерството ще даде максималното, но ние не можем да излезем от тези мерки, защото държавата ще понесе санкции и ще бъдем принудени да връщаме тези средства. Но уверявам земеделските производители, които пострадаха от градушката на 28 август, и те многократно се убеждаваха, че ще бъдат подкрепени, категоричен бе министърът.

Освен това с  актуализация на бюджета те ще получат и допълнително средства  по Ковид мерките. Това ще стане до края на тази година. А за догодина им е обещано, че ще получат средства по програмата де минимис.  Аз не знам дали някога земеделски производители са получавали толкова големи компенсации за щети или други проблеми досега, както в този случай, обясни министър Бозуков.

Той посочи, че същото е валидно и за розопроизводството. По 100 лева на декар ще получат хората, които са регистрирани като земеделски производители, отглеждащи рози и които не са прибирали реколта и не са реализирали продукция. Останалите розопроизводители са получили пари  по други мерки. Средства са отпуснати и за земеделските производители, които ще изкупуват розов цвят с цел и с изискване да държат цените не по-ниски от тези, които са били миналата година.

Работим усилено за въвеждане на  българския етикет за хранителните продукти, заяви министър Бозуков в отговор на въпрос на „Марица“. Както знаете кметът на Калофер Румен Стоянов предложи на етикета на хранителните продукти да бъде записан произхода на суровините, вложени в него. До края на мандата ни ще имаме предложение по този въпрос, което да представим пред следващия парламент, тъй като този въпрос трябва да се реши със  законова санкция, заяви министърът на земеделието.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

доцент

доцент

25.09.2021 | 19:18

Най-некадърния министър на Служебното правителство.Титлата му е голяма, но фамилията му ясно говори какъв е.Гнил, счупен, развален.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?