2374

Министър Шишков от Каравелово: Държавата отпусна 20 млн., ако трябват още, ние сме насреща

Над 8,5 млн. лева е отпуснала държавата за основен ремонт на пътища и водопроводи в Карловско. Още 12 млн. лева за възстановяване на инфраструктура - около 9 млн. за мостове и и 3 млн. за почистване. Държавата е дала пари, от тук нататък кметът е този, който трябва да ги разходва. Това заяви преди минути министърът на МРРБ инж. Иван Шишков по време на посещението си в Каравелово. Той пристигна на място заедно с колежката си от МОСВ Росица Карамфилова, за да се запознаят с обстановката. Към Каравелово пътува и министърът на земеделието Явор Гечев. 

Повод за посещението е обявеното частично бедствено положение от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов вчера, след като нивото на водата в местната река започна да се покачва застрашително. Жителите на Каравелово и Богдан не мигнаха цяла нощ, притеснени че може да ги сполети отново потоп, подобен на този през септември м.г.

На въпрос на журналистите защо възстановяването се бави, след като парите са отпуснати, Кабиванов обясни, че има процедури за провеждането на обществени поръчки. 

"Всички щети са на общинска територия, държавата е осигурила пари. За да построи кметът инфраструктурата, трябват проекти. Кметът очаква края на февруари едната група проекти да са готови, март - другата. Така че, за съжаление, не може да стане с магическа пръчка. Очакваме кметът да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

"Мисля, че е по-добре да имаме проекти, да имаме качество, отколкото някой сега да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Дали тази инфраструктура ще бъде възстановена сега, или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв начин да застрашава хората", заяви Шишков.

Само парламентът може да облекчи процедурите по възлагане на обществени поръчки. Няма как това да направи служебният кабинет, каза Шишков. И допълни: " Всички бяхме свидетели на живота на този парламент, знаете колко закони бяха внесени и колко приети. Това беше неуважение към усилията на служебния кабинет".

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изтъкна, че за повечето проекти януари, февруари и март общината е на етап избор на проектант. Строителството може да започне най-рано през април.

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш "Почвай да работиш". Дори да имаш пари", каза Кабаиванов.

Министърът на МОСВ Росица Карамфилова припомни, че още в началото на бедствието през септември са идентифицирани 4 рискови участъка, единият от които е в село Каравелово. Проблемът сега са допълнителните наносни течения, за което е необходимо в реката да влязат багери и друга техника и да се осигури достатъчно проточност.

Екоминистърката обясни още, че е изпратила четири екипа от Басейнова дирекция да дежурят по течението на реката и при забелязването на рисков участък да подадат навреме сигнал за предприемане на спешни мерки. Те ще останат на пост събота и неделя. Според прогнозите на Института по метеорология и хидрология очакваното количество на валежите е минимално, след понеделник нещата ще се успокоят, каза още Карамфилова. 

По повод искането на БСП за одит на средствата за възстановяване на щетите от наводнението, кметът на община Карлово заяви, че не се притеснява от това. И припомни, че кметовете са подложени на непрекъснати одити, но предупреди, че не бива от мъката на хората да се прави пиар.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?