46

Министър Явор Гечев: Няма данни за поголовно изсичане на горите над Каравелово и Богдан

Първоначалните данни не потвърждават поголовни сечи в наводнения регион. Сечището в региона е с ниска интензивност и не би трябвало то има проблем с поголовна сеч. Това заяви в Каравелово тази вечер министърът на земеделието Явор Гечев. Той допълни, че по 15 метра от всяка страна на деретата е  зона, в която е забранено да се изсичат дърветата. В момента всичко това в продължение на 15 километра към връх Богдан е довлечено от водата в селата, посочи той и допълни, че в рамките на около 26 квадратни километра се е получил водосбор от 200 литра на квадрат дъжд за 4 часа.

Освен на журналисти Явор Гечев отговори и на жители на Каравелово, които дойдоха да разговарят с него  специално за сечта в Средна гора.

Нямаме язовири по пътя на водата, няма канали тук на „Напоителни системи“, това е тежко бедствие, коментира министърът. Той заяви неколкократно, че ако има нарушения по незаконно, законно, неправилно боравене със стопанисването на дървата, ще бъдат взети необходимите мерки.

Има проблем със снабдяването с дървесина, въпреки че е добита 30 процента повече от миналата година, заради липса на въглища, породена от затваряне на предприятие и липса на доставки от Донбас. Така министърът отговори на информацията от местното население, че има недостиг на дърва за огрев. Дървесина има, но тя е издърпвана от индустрията, каза Гечев. Министерството е договорило  с предприятията, че цената и количествата, които потребяват за производството си, ще се намалят наполовина в рамките на няколко месеца, за да се осигури дървесина за населението. В момента имаме колосални количества отпаднала маса и тази дървесина ще бъде прибрана и ще е за местното население на Карлово, каза още министърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

05.09.2022 | 01:44

Няма сеч, само дето тази година изсекохме 30% повече от миналата година. Как да им вярваме на тези некадърни лъжци?? И разбира се, ако има нарушения, нарушителите ще бъдат наказани… особено тези, които не си плащат рушветите.

Отговори
1 0
нямало сеч

нямало сеч

04.09.2022 | 22:30

тия дънери и тиня, какво са?

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?