Следвайте ни

Министър Панайотов в Карлово: Изпращаме черната кутия от падналия МиГ-29 в Русия СНИМКИ

viber icon

Черната кутия от катастрофиралия самолет МиГ- 29, в който загина майор Валентин Терзиев ще бъде разчетена в Руската самолетостроителна корпорация. Така отговориха от РКС МиГ на запитване на българското Министерството на отбрана относно снемането на данните от катастрофата. Това заяви в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов.

Разчитането на информацията в черната кутия ще стане в лаборатория на РСК МиГ на територия на Руската федерация, уточни той.

Това означава, че черната кутия с група от трима души - от Военна прокуратура, Военна полиция и Военно-въздушните сили  ще заминат  за Русия при първа възможност, когато се уредят формалностите и ще чакаме резултат от там, заяви още министър Георги Панайотов.

Искам отново да изразя своята съпричастност със скръбта на семейството на подполковник Валентин Терзиев, каза още той  след поклонението в авиобаза Граф Игнатиево. Валентин Терзиев беше посмъртно произведен в чин подполковник и беше награден посмъртно с почетен знак "Свети Георги" първа степен за офицери. 

Сутринта в авиобазата бяхме на поклонение, припомни военния министър. Беше много тежко на всички, скръбта е навсякъде, каза той. 

Днес разформировахме последния контингент на БА, който се завърнаха от мисията Решителна подкрепа на НАТО в Афганистан. Всички се върнаха живи и здрави и това ме прави и щастлив, и горд, че българските военнослужещи са изпълнили отлично мисията си. За всичките 19 години от началото на операцията на НАТО в Афганистан, ние не сме дали нито една жертва, припомни министър Панайотов. Той подчерта, че за всички е много тежко,  че загубихме майор Терзиев, но уроците са научени. 

Това, което можем да направим, е да не допускаме подобни инциденти в бъдеще.  А то изисква много работа, много модернизация на цялата армия, включително на Военно-въздушните сили, изисква  нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-модерната и сигурната техника. Но подполк. Терзиев не може да бъде върнат и това е много тъжно, каза министърът на отбраната.

Министър Георги Панайотов обяви,  че графиките за нальотите на авиобаза Граф Игнатиево са тръгнали нагоре. И ако не се беше случилото нещастието с подполковник Валентин Терзиев през 2021 неговия нальот щеше да бъде около 70-80 часа, тоест графиките на нальотите върви нагоре. В момента обаче тренировъчните полети и  обучението на пилотите в Българската армия е спряно и престои то да бъде възобновено до две три седмици, подчерта министърът.

Началникът на отбраната Емил Евтимов допълни, че само плановата летателна  дейност на изтребителната авиация е спряна,  а на останалата - на щурмовата, вертолетната и транспортната авиация се изпълнява планова-летателната дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които бяха прекратени на 9 юни ще се препланират за месец септемеври.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?