49

Милен, Недялко и Маруся от наводнените села вече имат покрив над главите си

Трима души от най-пострадалите от наводнението в карловските села имат покрив над главите си благодарение на ценната помощ, предоставена от Местен дарителски фонд. Милен Белев от Богдан вече ремонтира с парите от дарителите старата къща, която си купи. Недялко от Слатина обновява дома си, който стихията порути. Дарителите предоставиха помощ и на Маруся, която няколко седмици живя в парника в двора си, тъй като реката отнесе къщата и.

Местният дарителски фод – Карлово е инициатива, поддържана и развивана от Сдружение с нестопанска цел "Млади, Активни, Креативни", в партньорство с читалище "Христо Ботев - 1928 г." в  Столетово. Фондът стартира като част от програмата “Развитие на дарителството на местно ниво” на Сдружение Фондация “Платформа АГОРА” и Фондация “Америка за България”.

Невижданото в България наводнение от 2 септември обаче промени плановете за старта на дарителския фонд, който трябваше да подкрепя местни проекти и инициативи за развитие на населените места в Община Карлово, разказа Мирослав Колев, кмет на Столетово и председател на читалището в селото. Затова веднага дадохме началото на кампания „Заедно за Подбалкана“ за набиране на средства в помощ на засегнатите от наводненията хора от Богдан, Слатина Каравелово, Войнягово, Столетово.

Нека подкрепим хората, които останаха без дом, без ток, без вода и храна, без нормален живот, заявиха още в първия ден на бедствието участниците в инициативата. Бедствието за пореден път настига българите и не може да се чака помощ някъде „отгоре“. Затова, няма друг начин да се справим, освен ако не се включим лично в спасяването – чрез даряване на труд, време, средства, материали, ако лично не си представим и не видим какво е вчера да имаш дом, днес да нямаш нищо, обясни Мирослав Колев, кмет на Столетово и председател на читалището в селото.

Милен Белев от Богдан  е един от тримата пострадали, на които Местният дарителски фонд предоставя помощ. Той остава без дом след страшното наводнение на 2 септември тази година вследствие на придошлите от селската река и от планината води. “Половин стена стърчеше насред двора, залят с вода и тиня. Животът ми беше отнесен. Това  видях, когато в този страшен ден, 2 септември, се прибрах от работа“ , споделил с дарителите Милен с насълзени очи.

Той получи дарение от Местен дарителски фонд - Карлово в размер на 5700 лв., набрани по време на дарителската кампания "Заедно за Подбалкана" и вече живее с надежда за утрешния ден. С помощ, предоставена от добри хора си е закупил къща – стара е и се нуждае от сериозен ремонт, но все пак къща, която смята да  превърне в уютен дом. С дарения успява да смени част от дограмата на къщата.

 "Не смея да включа тока, за да не се запали инсталацията", споделя Милен. Първото нещо, което ще направи с парите, дарени от Местния дарителски фонд е да  подмени тази стара елинсталация, за да е спокоен, че няма да подпали новата му стара къща. След това лека-полека ще стяга и стаите.

И Недялко Колев от Слатина получи дарение в размер на 5700 лв. Местният дарителски фонд му предоставя  тези пари, за  да започне да  ремонтира  наводнения си дом . Наводнението от 2 септември  нанася  големи щети по къщата му, която месеци по-рано той бил ремонтирал солидно. След потопа две от стаите вече са изсъхнали. Недялко предвижда да започне  ремонта с поставянето на гипсокартон и изолацията на стаите.

Той благодари от цялото си сърце за помощта, която му оказваме с дарението.  Недялко се справя сам в живота, опитва се да го подреди, обяснява Мирослав Колев.

 

С последните средства, които Местният дарителски фонд събра в инициативата “Заедно за Подбалкана“ в размер на 1140 лв., бе изграден фундамент за поставяне на жилищен фургон на Маруся от  Богдан. Жената е една сред най-пострадалите от потопа жители от средногорското село. След наводнението тя остана без дом и няколко седмици живя в парника си и не искаше да излезе от там. Маруся вече живее във фургона, а младежите от Местния дарителски фонд са доволни, че са и помогнали.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?