Следвайте ни

Местната власт и гражданите на Сопот заедно търсят бъдеще за общинската болница „Иван Раев“

Здравното заведение се нуждае от около 20 000 лева дофинансиране месечно, заяви управителят д-р Стефан Анастасов

viber icon

Местната власт и гражданите на Сопот заедно търсят бъдеще на болница „Иван Раев“ в града. Здравното заведение е общинско дружество, което се финансира само от НЗОК според дейностите по клиничните пътеки. Ниските лимити, които касата определя на малката болница с 60 легла обаче не достигат дори за заплати. Здравеопазването и запазването на болница са приоритет на кмета Деян Дойнов и в предишния, и в сегашния му мандат. В мандата 2015-2019 общината дофинансира болницата с 600 000 лева, нещо което не бе правено близо 20 години. А управителят д-р Стефан Анастасов положи огромни усилия да държи болницата в добра кондиция. Неговият мандат обаче изтича и предстои общинският съвет в Сопот да обяви конкурс за нов управител. Д-р Анастасов има сериозни колебания дали да участва в бъдещ конкурс поради липсата на ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването и НЗОК към малките общинските болници. Всеки ден, за да осигуря оцеляването на болницата, сякаш ходя по острие – не знам дали ще падна, дали ще се порежа, сподели управителят. В Министерството на здравеопазването и в НЗОК  срещам гранитна стена от безразличие, заяви с болка д-р Анастасов.

Какво бъдеще искаме за болница „Иван Раев“ и какво може да направи местната власт – коментар на тези въпроси поиска от своите съграждани кметът на Сопот Деян Дойнов. Публичното обсъждане събра гражданите на площада между паметника на Иван Вазов и родната къща на народния поет. 

В болница „Иван Раев“ в Сопот се долекуват пациенти, прекарали инсулт или инфаркт, както и страдащи от болестта на Паркинсон.  Местните жители разчитат и на доболничната помощ, която също е част от дейността на здравното заведение – клинична лаборатория, рентген и др. Клиничните пътеки и другите дейности обаче не са достатъчни за издръжката. През последните шест години управителят направи нововъведения, които да носят приходи, но месечно болницата се нуждае от около 20 000 лева дофинансиране, стана ясно по време на обсъждането, сума, която ведомствата в София намират за смешна, коментира д-р Анастасов.

Болницата разполага с голяма база, възможно ли е да се разкрие отделение за санаториално лечение, попита Иванка Врачева, председател на клуба на инвалидите в Сопот. Тя припомни, че пациенти от Казанлък до Пирдоп търсят болница „Иван Раев“ за лечение и долекуване, Острата нужда от нея се чувствала особено силно по време на извънредното положение, когато болницата е била затворена за два месеца, посочи Врачева.

Две трети от пациентите на болницата са от Карловска община, месечно петима рехабилитатори извършват огромна работа - ние правим общо 40 000 процедури на пациентите, разказа Мая Панайотова, рехабилитатор в болница „Иван Раев“ и лидер на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в болницата. Но ние работим само  по две клинични пътеки, което е крайно недостатъчно, за да издържи болницата финансово, каза още тя.  Убийствено за общинските болници е те да осъществяват дейността си като търговски дружества, коментира тя.

Участниците в дискусията и кметът Деян Дойнов се обединиха около идеята да се изработи визия за бъдещето на болница „Иван Раев“ и тя да бъде обсъдена отново публично. А  въпросът за общинското здравно заведение ще бъде обсъден на заседание на Общинския съвет в четвъртък, 16 юли.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?