49

Мечетата Хуба, Вихър и Горан вече са в нов дом СНИМКИ

Три малки мечета намериха новия си дом в "Национален парк Централен Балкан“.  Хуба, Вихър и Горан вече се разхождат в горите на Стара планина. Те са оборудвани с нашийници с GPS-и и постоянно изпращат сигнали за местонахождението си.
Трите мечета преживяха невероятни приключения, докато бъдат установени на сигурно място, където е тяхното естествено обиталище, заявиха от НП „Централен Балкан“. Те бяха настанени в НП "Централен Балкан"  от експерти от Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“, природозащитната организация WWF и  НП „Централен Балкан“.

Хуба, Вихър и Горан  бяха открити от екип на РИОСВ – Смолян в Родопите  през юни миналата година. Мечетата бяха стресирани, уплашени и без майка и за кратко бяха настанени в „Парка за мечки“ в Белица, разказаха от администрацията на защитената територия. След това бяха преместени в гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда. Нашийниците с GPS устройство ще позволят да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост – осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави, коментира министърът на околната среда  и водите Борислав Сандов по време на акцията в НП "Централен Балкан".

В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. В същото време продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряване на  методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки, съобщи министър Борислав Сандов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

17.05.2022 | 16:00

Така трябва, руски шпиони под прикритие не ни трябват!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?