2374

Майсторка плете уникални накити от златна и сребърна сърма СНИМКИ

Майсторка на калоферската дантела създаде уникална колекция от дамски накити. В нея тя включи колиета, обеци, гривни, брошки, аксесоари за косата, дори и за малките дамски чантички. Това е новата поредица от шедьоври на карловската плетачка на совалковата дантела Галина Симеонова. Произведенията ѝ вече са хит сред абитуриентки и изискани дами. Изплетени от сребърна и златна сърма, те буквално омагьосват с филигранната си изработка.

Решението ми да направя накити за момичета и дами от калоферска дантела не е спонтанно, нито случайно. Познавам историята на дантелата, изработвам я вече 36 години. В същото време

следя модните тенденции и в облеклото, и в аксесоарите.

Напоследък накитите от текстил са много актуални, а аз реших, че мога ги направя от много висок клас, така че по дизайн и елегантност да не отстъпват на бижутата от благородни метали, обяснява Галя.

Преди време дизайнери от Нидерландия избраха плетачката от Карлово да изработи апликации за дрехи, с които участваха в национален проект. Ревюто бе много успешно, припомня майсторката.

Тя има поне една дузина поредици от дантелени украси за всеки традиционен български празник - за Коледа и  Нова година, за свети Валентин и Баба Марта, както и традиционна украса за мебели и интериор, монограми с цялата азбука. Научила сложното плетиво със совалки от калоферските майсторки. През 1986-та имала шанса да попадне на обучителен курс при тях. Посещавала го три месеца, а в следващите две години продължила обучението си, като междувременно вземала и индивидуални уроци при известните плетачки от града. Така постепенно изучила

всички видове плетки, които създават един модел.

Техниката е сложна, работи се с много на брой малки совалки - най-малкият и лесен модел се изработва с 14-20 совалки. При големите и сложни модели техният брой може да стигне до сто.

Впечатляващо е да наблюдаваш как плетачките движат совалките в ръцете си, да слушаш нежния като песен звук, който издават, и да виждаш как тънкият като косъм конец се превръща в изящна фигура. Това става много бавно, необходимо е плетачката да притежава огромна концентрация и търпение, за да изплете цяла фигура, но пък резултатът си заслужава, разказва майсторката.

И в миналото калоферската дантела имала богато приложение. Няколко поколения калоферки издържали семействата си като изработвали украса за мебели, апликации за спално бельо и за дамски дрехи. Още в хода на подготовката си обаче Галя открила, че може да поднесе дантелата на публиката по нов начин, като постави подходящи модели или детайли от тях в красиви рамки върху подложки от копринено кадифе. Тези сувенири  са сред най-търсените подаръци по всеки повод.

В.З.: Неин любим мотив са розите

Най-напред поставила в рамка за пано модел с роза, изработван от калоферските майсторки за украса на мебели. После открила още модели с рози, някои преработила изцяло по свой вкус. Вече има колекция от седем пана с различни рози от сърма или памучен конец. Според нея те са от най-харесваните сувенири за украсата на дома и офиса, защото розата е универсален символ на красота, но също и символ на България и на Розовата долина, в която са Карлово и Калофер.

Сувенирите от совалкова дантела на Галина Симеонава впечатляват всеки, който ги е зърнал  по базарите,  изложенията, на които ги представя. Така през годините с нейни пана се сдобили няколко посолства - на Бразилия, Австралия, Израел, Германия, дори и българското Президентство. А в продължение на няколко години  бе единствената българска майсторка, която Посолството на Германия канеше на своя коледен бал. На него домакините уреждаха малък базар на произведения на занаятчии само от своята страна.

Фурор в Стария Несебър

Калоферската дантела е оригинална и красива украса, но да наблюдаваш как се създава, е истинска атракция. Галя открила, че е така, докато изучавала ръкоделието при старите майсторки. Още тогава решила, че ще излезе на постоянен базар на улицата и ще демонстрира плетивото пред публика. Избрала за това Стария Несебър, а тамошната администрация оценила предложението ѝ и  повече от 30 години и осигурява място на базара сред художниците. Чувствам се отлично в тази артистична среда, споделя плетачката. През цялото лято от края на май до средата на октомври тя е  заобиколена от туристи, които искат да гледат, да  пробват два-три хода на совалките, да купят красив дантелен сувенир. Поръчките валят една след друга, а често работният ден продължава от 9 сутринта до полунощ. Там, сред туристите и художниците, се раждат и много от идеите за нови модели или цели тематични колекции. А понеже е единствената плетачка на совалкова дантела по цялото Черноморие, специално да я видят идват летовници от Дюни, Созопол, Варна, Бяла, Обзор.

Допреди няколко години в Несебър акостираха круизни кораби, случвало се да има по три на ден, спомня си Галя. Тогава при нас се изсипваха по около 500 човека от всеки кораб. Идваха туристи от цял свят. Затова уверено мога да кажа, че няма точка от света, до която да не е стигало мое произведение. Една от тях е частна галерия в Ню Йорк - нейният собственик,  американец, купи едно пано за колекцията си, разказва тя.

Освен Стария Несебър, тя има още две свои места, на които демонстрира пред туристи как се плете изящната дантела - едното е  в Пловдив по време на панаира на занаятите през месец май, другото е в родното Карлово, в Бухаловия хан - къщата на традициите и занаятите. Там заедно с по-малката и сестра Цветана Земялова, която също е майсторка на калоферската дантела, имат свой кът. В него представят произведенията си и начина на тяхното създаване.

Голяма радост ѝ носят и заниманията с деца. Винаги им отделя голямо внимание. А неправителствена организация от Несебър в продължение на три години я ангажирала на място да води майсторско обучение на пет деца от Новосибирск.

През годините Галя обучава на красивото плетиво цялата си фамилия - най-напред сестра си Цветана Земялова, а тя пък обучава дъщеря си Антоанета. После Галя обучи внучката си, която също се казва Галя Симеонова, и племенницата си Калина. Калоферска дантела вече плете и снахата на Галя Виктория, тя пък учи двете си невръстни  дъщерички Ангелина и Ивелина да държат совалките.

По тертип от Брюксел

Калоферската дантела е най-финото ръкоделие, тя се изработва с малки совалки, на които  е навит конецът. Освен това участва и цилиндър, на който със стотици карфици е закрепен моделът. Карфиците държат модела и конеца до завършването на плетивото. Совалковата дантела е известна от векове в Западна Европа, най-вече по Средиземноморието и Англия, както и на други места по света, но е пренесена в Калофер от Брюксел през 1910 г., за да подпомогне опожарения по време на Освобождението град под Балкана. Тогава е открито Дантелено училище, просъществувало до 1935 г. Занаятът се е запазил до наши дни.

А още в началото талантливите калоферки създали свои модели дантели, в които греят любимите им цветя - рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, както и зоомотиви - птици, горски животни, които обитават Балкана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Богдан Попов

Богдан Попов

15.05.2022 | 11:50

Да е жива и здрава тази уникална жена творец на красотата. Докато има такива хора да поддьржат старите традиций,ще я има Бьлгария.

Отговори
7 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?