Следвайте ни

Майсторка извеза Дървото на живота за новата година

viber icon

Фигурите в националната ни шевица носят скрити послания, триъгълници и ромбоиди се сливат както мъжкото и женското начало, казва Румяна Христова.

Българската шевица е като магнит за туристите. Има ли дреха, сувенир, рисунка, в която да е изобразена шевицата, те веднага си намират своя притежател. В шевицата има древни знаци, символи и кодове, които интуитивно, без човек да подозира значението им, веднага ги усеща и създава връзка с тях. Чуждите туристи явно също долавят енергията им, защото всички искат да си купят сувенири с тези кодове. Затова посвещавам част от своето време на българската бродерия, и по-точно на пресъздаването на мотиви от шевицата. Това разказва Румяна Христова, аниматор в комплекс Старинно Карлово. Сега тя извеза Дървото на живота за новата година.

Румяна води по калдъръмените улици на стария град хиляди туристи годишно, представя им забележителностите  и атракциите във възрожденските къщи. Ала е разбрала, че ако прави сувенири, в които е вградена българската шевица, всеки от тях ще отнесе траен спомен, пълен с енергията и посланията на хилядолетията.

Румяна има няколко хобита ​- фотографията и пътешествията, колекционерството и народните танци, но едно от най-любимите е бродерията. Бродира от дете, научила се на това от майка си, която посвещавала доста време на гоблените. В детските години и доскоро Румяна също бродирала гоблени ​- големи картини с пейзажи и други сюжети. Но когато открила за себе си шевицата, решила, че може да създаде късче от нея за всеки. Така започнала да прави сувенири - магнити, играчки за елха, украшения за маса и за стената, в които веза основните мотиви от българската бродерия.

Българските шевици са много богати на цветове и символи. В тях винаги присъстват червено, зелено, жълто, черно, бяло и синьо. Червеното например е  кръвта на майката и раждането на новия живот. Зеленото е цветът на Вселената. Жълтият цвят е на Слънцето. Белият - на чистотата, черният - на майката земя. Тези цветове като се направят на шевица, става пъстро, красиво, шарено, разказва Румяна.

Но магията е не само в цветовете, а и във фигурите, споделя ​жената. Аз познавам и използвам основните мотиви - Дървото на живота, канатицата и елбетицата. Те носят скрити послания, чиято сила  човек  усеща.  Дървото на живота е  тристепенна бродерия, където короната символизира небето, стъблото е земята, а корените са отвъдното - много пъстра и красива шевица. В нея са въплътени всички цветовете и целият живот. Тя може да се извеза върху риза, престилка, кърпа. Може да е самостоятелно в рамка на стената.

Един от любимите мотиви на Румяна е канатицата - триъгълници и ромбоиди, които се сливат както  мъжкото и женското начало. В миналото девойка, която се замомее, вече може да носи риза, престилка, дреха, върху които има  фигури на канатица. Тя  е символ на семейството, носи хармония  и равновесие и затова е един от най-търсените символи. А ромбоидите може да бъдат с различни цветове. Канатицата е много древен символ, отпреди осем хиляди години, за свой символ я избрахме и в комплекс Старинно Карлово.

Третият елемент е елбетицата, тя е магичен символ на прабългарите. Изобразява осемте посоки на света чрез два четириъгълника, поставени един в друг, така че да се оформят осем върха - с осемте посоки на света.

Всички тези мотиви създават различни фигури, които аз извезвам в моите сувенири, обяснява Румяна.

Оказало се, че бродерията като нейно хоби е  много полезн​а в работата като аниматор - тя не само разхожда туристите, но и демонстрира пред тях как се бродира, учи децата на това и прави сувенири за магазина на Бухаловия хан. Така  въвлича посетителите  в българските занаяти и в народното творчество.

Много българи и чужденци купуват сувенирите. Правя най-вече магнити, ключодържатели и коледни играчки с различни мотиви - еленче, Дядо Коледа,  Снежко, и отстрани декорирани със сняг, те са идеално украшение за елхата, заявява Румяна.

 

Опиянен от розите младеж предложил брак на девойка

В шевицата често се среща и розата, изпълнена чрез елементите на елбетицата и канатицата. Тя е универсален знак и впечатлява всеки, който я погледне. Розата е и красота, и женственост, нежност и любов,  страст и кръст, и вяра. Затова туристите изпадат във възторг, когато видят карловската роза в сувенирите, разказва Румяна Христова.

Една и съща група туристи от Япония идвала по едно и също време, за да преживеят розобера в Подбалкана. Обличали български носии и тръгвали към розовите градини. Там заедно с наши самодейци пеели и играели хоро. А когато влизали в градините и вдъхвали аромата на карловската роза, те плачели от възторг и преклонение пред аромата и красотата на това цвете.

Има и един нидерландски хор, който специално изучава български автентични  народни песни. Този хор също идва няколко години поред заради народните песни и карловската роза. В розовите градини край Войнягово те пеят, също облечени в народни носии, за тях е неописуема радост, казва Румяна.

Тази година младеж предложил брак на девойка в Бухаловия хан, след като  били преживели незабравими мигове в розовите градини. Друга двойка пък обявила, че ще се жени в лавандуловите полета. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?