49

Майстори от цяла България ще коват ножове в Сопот

Сопот събира майстори от цяла България, в събота и неделя те ще коват ножове в етнографския занаятчийски център „Сопотски еснаф“ в града на Вазов. Това е първият присъствен пленер след 2019 година, когато влязоха в сила мерките срещу ковид-19.

Ще запалим пещта в ковачницата „Тих труд“, ще ехтят чуковете, ще стържат гриндерите за формиране на ножовете, ще извайваме украсата по остриета и дръжките на ножовете в гравьорницата, разказа за „Марица“ майстор Евгени Димов, председател на сдружение „Сопотски еснаф“. След две години противопандемични мерки, през които провеждахме пленера онлайн, време е да ударим с чука в двора на Етнографския занаятчийски център, категоричен е майсторът.

Пленерът събира ножари от цялата страна, те ще мерят майсторството си, ще обменят практики и ще се учат един от  друг. Да се възхитят на уменията им в дворовете на двете възрожденски къщи, в които е разположен Етнографския занаятчийски център, идва многобройна публика от региона, както и десетки туристи.

В рамките на пленера ще се проведат две събития. В Етнографския занаятчийски център ще бъде открита изложба на сопотския майстор-ножар Стефан Градинаров. Освен това в събота там  ще бъдат връчени и дипломите на децата от школата „МайсторчЕта“, която ръководи Евгени Димов. Тази година свидетелства за успешно завършване ще получат 12 деца от Сопот и региона, които цяла година се учиха на фина дърворезба, гравьорство и ножарство.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?