4020

Марката "Био Брезово" тръгна с фестивал на ароматите и вкусната храна

Кметът на Община Брезово Калин Калапанков събра на био форум над 50 земеделски производители,  преподаватели от Аграрния университет в Пловдив, представители на местния бизнес и политици.  Идеята на начинанието бе марката „Био Брезово“ да се превърне в синоним на най-висок стандарт и гарант за качество на земеделска продукция и преработени храни от нея. 

За нашата община са характерни етерично-маслените култури, плодовете и зеленчуците, животновъдството и пчеларството и отглеждането на диворастящи билки и гъби, а от марката могат да се възползват също къщи за гости и ресторанти в района на Брезово, ако използват продукти, отгледани по биологичен начин. По този начин ще затворим кръга био земеделие и туризъм, заяви кметът на Община Брезово.

Зара Клисурова – производител и председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България, която се занимава със земеделие от 43 години, подкрепи инициативата на Община Брезово и коментира възможностите на Брезово да наложи марката „био“. В дискусията бяха обсъдени възможностите за инвестиции в община Брезово, а част от участниците представиха своята дейност с презентация.

Част от форума бе първият фестивал на ароматите и вкусната храна, който Общината организира.На него бе представен базар за биологични и натурални продукти. Участници от цялата страна представиха богат асортимент, включващ козметични продукти, парфюми, етерични масла, различни видове мед и пчелни продукти, зеленчуци и плодове, био сладка, конфитюри, рачели, продукти от телешко месо и млечни продукти, слънчогледови семена, билки, селекция от различни вина и много други интересни изделия.

Финалът на събитието бе веселие с музика и танци на  самодейния местен състав “Вито хоро” и детския колектив към читалището в град Хисаря. На сцената  излезе голямата българска певица Бинка Добрева, дамите от струнен квартет “Интро”, познатите на всички младежи латино-регетон дуетът Торино и Пашата, певицата Десислава и завърши с фолклорни изпълнения на оркестър “Славяни”.  Водещ на цялото събитие беше Александър Александров - Алекс.

Старт на забавната част от програмата даде  кметът  инж. Калин Калапанков с пожелание инициативите на  общината и местната общност да носят развитие и удовлетворение на жителите и гостите на Брезово и региона.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?