Следвайте ни

Манифестация спря движението по пътя София-Бургас

Концерт на ученически състави пък поздрави Карлово за 24 май

viber icon

Внушителна манифестация на близо 500 ученици и техните учители спря дъха на пътуващите по Подбалканския път в Розино. В най-многолюдното българско село кметът Ангел Шаламанов и директорката на ОУ „Христо Г. Данов“ Таня Караколева и заместник-кметът на община Карлово  Антон Минев  водеха шествието. То премина по централната улица,  която е част  републиканския път София-Бургас.

Най-отпред по изконна българска традиция бе двойния портрет на братята Кирил и Методий, обвит с венец от майски цветя. Следваха барабанчици, мажоретки, учители, ученици.

Манифестацията в Розино по случай Деня на българската просвета и култура се провежда да трета поредна година. Местните хора аплодираха шествието, а десетки автомобили отбиха, за да се полюбуват на празника.

В Баня днес честваха както Деня на българската просвета и култура, така и 105 години от основаване на градското читалище „Св.св. Кирил и Методий“.  Самодейците, преминали през него, са оставили незаличими, светли дири в паметта на поколения наред.  Достойно за почит и уважение е безкористното дело на всички, които и сега отделят от времето си, за да участват в благородното дело на читалището . Освен 105 лета от основаването на читалището, тази година кръгли годишнини имат четири от самодейните формации, които действат към него.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов  поздрави читалищните дейци, учениците, учители и всички граждани и гости на Баня с 24 май. Той  подчерта непреходността на словото и делото, завещано ни от светците на славянската писменост, култура и духовност.

Малко по-късно Кабаиванов и част от общинското ръководство участваха в честването на 24 май  във Ведраре.  Там училището навършва 130 години и още вчера Кабаиванов го дари с икона.

Ученици, учители, възрастни хора и деца празнуваха 24 май – Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура в Подбалкана от Калофер до Клисура.

Преди обед на  площад „20 юли“ в Карлово заедно с гражданите бяха кметът на общината Емил Кабаиванов и цялото общинско ръководство. Ден по-рано Кабаиванов награди отличниците от общинските училища и връчи на всеки от тях факсимилно издание на тефтерчето на Васил Левски.

В празнична програма днес, организирана от община Карлово училищни формации  и състави поздравиха присъстващите със своите изпълнения.

Слово по случай празника произнесе  Мариана Манчева, директор на най-голямото и най-старото училище в региона „Васил Левски“. „24 май е Великден на духа, на Възкресението българско! Днес всички ние усещаме себе си като неделима част от българската цивилизация. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!”, подчерта Мариана Манчева.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?