Следвайте ни

Малчуганите в детския басейн в Баня - сами или с придружител?

Темата повдига млада майка от градчето, управата е на друго мнение

viber icon

Млади майки от Баня и региона се жалват пред „Марица“ , че от това лято има промяна в правилата за ползване на детския басейн  -  най-привлекателният басейн  за млади майки с деца до 10-годишна възраст в региона.  Те предпочитат това място заради чистата минерална вода, която не съдържа химикали и силни дезинфектанти,   сменя  се всеки ден и има забрана в басейна  да влизат възрастни.

Сега обаче ситуацията е различна, алармира в „Марица“ Таня Докторова, която редовно посещава Централния минерален плаж в Баня с трите си деца, най-малкото от които е на 11 месеца.

Видях няколко човека – и мъже,  и жени, които без да придружават деца, прекарват по цели часове в детския басейн, съобщи Таня и изпрати снимки на „Марица“.  Според мен това е недопустимо, особено в извънредната епидемиологична обстановка заради коронавируса, смята тя. Младата майка, както и други  посетители на плажа посочват, че обектът има  нужда по-сериозна благосутройствена дейност – в края на юни тревата около детския басейн бе мокра като гюме, а някои от плочите по настилката са разместени и дете, и възрастен може да се спъне и нарани.

Това лято плажът в Баня отвори с нова цена – билетът вече е 7 лева, с два лева повече от миналата година. Какво е основанието, питат младите жени.

Централният минерален плаж в Баня е обект на Специализирани болници за рехабилитация ЕАД – клон Баня. Той отвори за посетители на 15 юни в пълна готовност и в много добро състояние, категорична е Божанка Иванова, директор на СБР- клон Баня. Тя потвърди, че има промяна в правилата за ползване на детския басейн. Действително отпадна условието там да не влизат възрастни.  Една от причините за това е  настояване на родители, които също редовно идват тук. Кажете ми, как ще пуснете в басейна двегодишно  дете без придружител, и на кой басейн има такива правила, риторично попита Иванова.   Имаше такова правило, наложено от предишното ръководство на СБР, но от това лято родителите могат да придружават малките си деца в детския басейн, посочи още тя. Иванова не коментира ситуация, при която възрастни престояват в басейна без причина и увери, че лично ще провери това.

Преди старта на сезона плажът бе проверен от РЗИ-Пловдив, БЧК и ЦСМП за качество на водата и водоспасителната дейност. Отделно от това всяка седмица РЗИ  изисква  проби за качеството на водата в басейните, а СБР прави собствен мониторинг. От години практиката е водата да се опреснява всеки ден като басейните се допълват с чиста вода.

В началото на юни, преди да бъде отворен Централният минерален плаж,  тревите бяха окосени и третирани с инсектициди, заяви още директорката Божанка Иванова.

Цената на билета наистина е завишена с два лева спрямо миналата година, причината за това е тройното поскъпване на цената на минералната вода.

Плажът е обект на Специализираната болница за рехабилитация  и се посещава и от пациентите на болницата, а тяхното здраве е наша първостепенна грижа, затова ние не допускаме да се пренебрегват условията в обекта, категорична Иванова. Тя заяви още, че тази година с оглед извънредната епидемиологична обстановка няма да се допускат повече от 500 човека в обекта. В предишни години, включително и миналата, в пиковите часове на почивните дни там се събираха до 1000 души. Има заповед, касиерите и персоналът, който работи на плажа е инстурктиран да спазва това разпореждане.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?