Следвайте ни

Магерница към уникален храм строят в Дорково (СНИМКИ)

viber icon

Първа копка от строежа на магерница към храм "Свети пророк Илия" в Дорково бе направена в навечерието на Гергьовден.

„Нека Бог благослови това начинание! Надяваме се, че дорковци отново ще положим общи труд и усилия да се завърши започнатото дело. Благодарим на отец Георги за неговото вещо ръководство и на всички, които се включват и ще се включат в този градеж!“ – пожелават си местните хора във фейсбук страницата, носеща името на родопското село.

А то се слави не само с красотата си, забележителностите си и с гостоприемните си жители, но и с това, че те ревностно пазят хубавите български традиции. На Богоявление, например, именно в Дорково, в ледените води на река Мътница, сърцати младежи играят многолюдно хоро, сравнимо с това в Калофер.

Самата църква „Свети пророк Илия“ е една от гордостите на Дорково. Тя представлява умалено копие на храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София в духа на Възраждането. За разлика от други черкви е добре поддържана през годините и запазена в естетичен вид. С изящната си архитектура и с красивата си визия е притегателно място не само за миряните, но и за туристите – грейналата в слънчеви цветове сграда е едно от първите неща, които гостите на селото виждат при пристигането си в центъра на селото.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?