49

Лятна фиеста с тракийски ритуали и лавандулово утро в Брезово

Община Брезово става сцена на красиви летни празници. Началото на фиестата е утре, когато край село Бабек ще се съберат почитатели на културата на древните траки и поклонници на слънцето. На Люляковото светилище със Слънчевата стела те ще почитат най-дългия ден в годината и началото на лятото. Ритуалът се възпроизвежда всяка събота около деня на лятното слънцестоене.  Празникът се организира с подкрепата на проф. дин Валери Фол и Тракийското общество Траскейа.

Край Слънчевата стела се събират десетки почитатели на култа към слънцето. Те ще извършат възлияния с вино, мляко и мед, ще разчупят прясно изпечен домашен хляб и ще така отдадат почит на боговете.

След ритуала  в Люляковото светилище край Слънчевата стела ще бъде подредена кулинарна изложба от ястия, предпочитани от древните траки. Те са приготвени от учениците от професионалната гимназия „Златю Бояджиев“ в Брезово.

За гостите и туристите, които искат да наблюдават древния ритуал организаторите са осигурили автобус. Той тръгва утре, 25 юни, в 8.30 часа от площада на Брезово.

Още едно лятно събитие организира община Брезово. На 1 юли е първият Лавандулов July morning в България.

Уникалното преживяване за първото юлско утро сред сините лавандулови полета е съпроводено с вдъхновяващите изпълнения на местните фолклорни групи. Докато гледате изгрева може са си направите фотосесия  „Лавандулова магия“ и с вашите снимки да участвате в конкурс. Може да си наберете лавандулови стръкчета и други полски цветя и да свиете чуден ароматен букет, който журито да оцени и да ви даде награда за това.

А с първите ожънати ръкойки от синьото цвете всички заедно ще сложите началото на лавандуловата жътва.

Празниците в Сърнена средна гора продължават с концерт на  класическа филмова музика Александра Фол, пиано,  на 2 юли в Архитектурно-историческия резерват в Свежен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?