Следвайте ни

Лавандуловата фея изобрети бонбони от рози

19-годишната Виктория Трифонова ще представи Карлово пред пет държави в Русия

viber icon

Девойка от Карлово представя своя град и маслодайната роза в младежки форуми и инициативи по света и у нас. 19-годишната Виктория Трифонова смята, че всеки българин и чужденец, който се интересува от България, трябва да знае за Васил Левски и Розовата долина.

Тя е и отлична ученичка - участва в олимпиади, защитила е три сертификата Cambrige. Тази година бе наградена от Карловския комитет „Васил Левски“ за популяризиране на живота и делото на Апостола. Виктория участва в спектаклите, които нейното едноименно училище подготвя в чест на патрона си по случай 19 февруари, деня на гибелта на Апостола. Тя пише есета, посветени на него,  и с тях печели конкурси.

Преди броени дни Вики бе избрана да участва в група, която ще представи Карлово и Розовата долина пред младежи от пет държави в руския град Владимир. Правила го е и през 2018 г. в младежкия лагер Радуга край Брянск, както и през 2019 г. пред младежи от няколко държави в проект, посветен на Холокоста и спасяването на евреите.

 

Без нея не минава Празник на розите -вече години наред Вики помага в организацията като доброволец, танцува в ритуала „Розобер“, представян от ансамбъл „Розова долина“, а върхът на нейното участие в този празник е изборът й за първа подгласничка на Царицата но розите, което автоматично я прави Лавандуловата фея за 2018 г.

Искам да направя толкова много неща, че един живот няма да ми стигне, споделя момичето. Тя казва, че важните неща са тези, които са по-големи от самата нея и са свързани с другите. И за да ги осъществи, се е научила да разпределя безпогрешно всяка минута от времето си. Така успява в един ден да участва в състезание в София и да се яви на изпит за още един сертификат Cambrige по английски в Карлово.

Виктория споделя, че голямо удовлетворение й носи и едно сладко изкушение. То е напът да заеме трайно място в плановете за бъдещето. Създават го заедно с още две момичета от училището - Яна Цветкова и Петя Кръчмарова - членове на учебната компания „Калиопа“, и ръководителката на компанията Спаска Бистрашка. С този продукт те печелят наградата на публиката на състезание на Джуниър Ачийвмънт, проведено онлайн в Португалия през 2020 г. На това състезание са оценени и личните качества на Виктория - тя грабва Индивидуалната европейска награда за лидерски качества на JA Europe.

Идеята за шоколадовите бонбони се ражда преди три години, докато членовете на учебната компания и техни приятели умуват с какъв проект да се заемат. Един приятел на Вики предлага да направят шоколадови бонбони с пълнеж от сладко от рози - семейството на Вики отглежда рози от 10-ина години и досега никой производител не се е сетил, че освен да продава, розовия цвят може да го използва за създаването на собствен стойностен продукт.

Момичетата от компанията харесват идеята, но се оказва, че за това е необходимо да имат своя розова градина. Те бързо успяват да уредят въпроса с четири декара рози край село Богдан. Всеки месец май Вики, Яна и Петя взимат активно участие в розобера. Който не е ставал в тъмни зори и не е вдъхвал аромата на розите около изгрев, не може да си представи какво очарование носят тези мигове, споделя Вики. Майката и бабите на Вики също помагат в проекта за бонбоните. Те създават рецептата за сладкото от розов цвят. След това и Вики също се научава да го прави.

А от прототипа до първата кутия шоколадови бонбони минават две години. Момичетата от „Калиопа“ сами създават и опаковката - ръчно изработена кутия, която събира девет бонбона. Станахме известни с бонбоните, имаме много поръчки, особено около Коледа и Нова година, споделя Вики.

Мнозина карловци искат да изпратят кутия бонбони със сладко от рози като подарък. Така нашите кутии са стигали в Англия, Шотландия, Германия. Най-голямата поръчка е за сто кутии с общо 900 бонбона, разказва момичето. Девойките от учебна компания „Калиопа“ пазят в тайна рецептата и на сладкото, и на бонбоните. А сега момичетата от Розовата долина проучват процедурата по патентоване на продукта. Вики вече свързва част от мечтите си с производството на тези бонбони.

Вики има и друга голяма страст - народните танци, в които се влюбила от дете. Била в осми клас, когато се престрашила и отишла сама при ръководителя на ансамбъл „Розова долина“ Мирослав Василев и поискала да я приемат. Първият танц, който заиграла в ансамбъла, бил копаница. А през 2019 г. я включили в групата, която изпълнява хореографията „Розобер“ на Празника на розите в Карлово.

 

Да играеш спектакъл за Дякона

 

Виктория отделя голямо внимание на спектакъла за Васил Левски, който нейното училище представя всяка година на 19 февруари пред стотици карловци.Тя винаги е в трупата, която излиза на сцената. "Вълнението е огромно, разказва Вики. Докато учим текста и репетираме, ние научаваме много подробности за живота и делото на Васил Левски. Вдъхновени от това, от настроението, което се създава на сцената от режисурата на  Иван Стефанов, по време на почивките спонтанно запяваме дружно патриотични песни. Но когато изиграем спектакъла пред публиката и чуем аплодисментите и толкова очакваното „Браво!“, казано от режисьора, тогава емоцията е най-силна", споделя Виктория.

Феерия от шевици

 

Когато обличам народната носия, усещам особено вълнение, споделя момичето. Тя е играла български хора на много форуми, в които са участвали младежи от различни държави. Тези танци са магия, която покорява всички, смята Вики.

Почувствала я обаче най-силно миналата година по време на младежка среща, посветена на Холокоста и спасяването на евреите. Тогава Мирослав Василев предоставил на Вики и Яна всички видове женски народни носии от различни фолклорни области, с които ансамбъл „Розова долина“ разполага. Двете обличали костюмите последователно и представяли танци от различни области пред публиката. Беше истинска феерия от цветове и шевици. Дори аз, която познавам тези костюми, се чувствах като в приказка, а младежите, които ни гостуваха, ни гледаха прехласнати, признава момичето.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пишете Платена реклама Или нещо друго

Пишете Платена реклама Или нещо друго

11.04.2021 | 22:18

А сладко от рози съм ял навремето във Войнягово на една сватба Така че пак не е нито Нютон нито оня от банята и ваната

Отговори
1 0
Димбили И Дюбели

Димбили И Дюбели

11.04.2021 | 18:59

Есенция от розово масло да сложиш в бонбон не е наказуемо и не е за браво Само ДЮБЕЛ би викал Браво на нещо което е познато от векове На такъвиз ДЮБЕЛИ ако им падне ябълка на главата ще се пишат и откриватели на Земното притегляне Абе най добре е да не изплуват от ваната и онзи другия закон да не важи за тях А между впрочем и аз измислих един закон Всеки драскач на такива ДЮБЕЛСКИ съчинения сам да си копае гроба

Отговори
3 0
Дякона

Дякона

11.04.2021 | 17:36

Браво бе, Марица от бая време нещо стойностно да пишете

Отговори
2 4
Dinko

Dinko

11.04.2021 | 16:56

Super. Mladite trqbva da se razvivat

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?