Следвайте ни

Лавандулова фея откри празника на синьото цвете в Карлово

viber icon

Лавандуловата фея даде  старт на празника, посветен на синьото цвете в Подбалкана, 18-годишната Цвета Шаламанова откри традиционната проява, която за пета поредна година събира ценители на лавандулата, розата и етерично-маслените растения, които се отглеждат в района от Калофер до Клисура.

Фестът започна в Бухаловия хан, една от емблематичните къщи на Старо Карлово. Дворът и чардаците събраха на пленер десетки деца, дошли на нарисуват своята лавандуловата приказка. Най-нетърпеливите разпънаха блокчета за рисуване и стативи още сутринта.

След като Лавандуловата фея обяви началото на празника две детски формации представиха песни и танци, посветени на ароматните цветя и на красивата Розова долина.

По-късно  в Белия двор – къщата на Карловската зографска школа и на художниците бе открита изложба на известната  художничка Пенка Николова.  

Кулминацията на фестивала на лавандулата и етерично-маслените растения е в събота, 27 юни. Той започва около 9.00 часа в лавандуловите полета край Карлово. Там самодейци от близките села ще зажънат първите ръкойки от синьото цвете. 

С песни и танци те ще пожелаят богата реколта, след което празникът ще се пренесе в Бухаловия хан. Посетителите могат да минат през Еньов венец, да наблюдават добиване на лавандулово масло в медни казани от 19 век, да гледат как близо 20 жени и мъже ще месят и пекат обредни хлябове. През това време в красивия двор на Бухаловия хан посетителите могат да опитат студен чай от лавандула, сок от маслодайна роза или горещо кафе, сварено на пясък.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?