Следвайте ни

Лавандулова фея кани на фестивал в Карлово

viber icon

Лавандулова фея кани на фестивал в Карлово, празникът е посветен на етерично-маслените растения. В продължение на няколко дни от сряда, 23 юни, до събота 26 юни Карлово ще чества уханната синя лавандула, която редом с царицата на цветята – роза дамасцена, слави Розовата долина и България по света. Тази година роклята с цвят на лавандула ще облече Мария Чолакова, девойката, която бе избрана за първа подгласничка на Царицата на розите.

Старт на празника ще дадат утре, сряда, 23 юни, децата от вокална група „Карловойс“. Концертът ще е в лятно киното от 20.00 часа.

В четвъртък и петък, на 24 и 25 юни в Бухаловия хан ще заработи арт ателие за деца. През втория ден от 10.00 часа там ще има детски лавандулов празник.

Историята на отглеждането на лавандулата и етерично-маслените растения ще бъде представена в петък, 25 юни от 11.00 часа в Историческия музей в Карлово.

А в събота, 26 юни, в парк „Стадиона“  започва Фермерски фестивал. Той е под наслов „Добро за теб, добро  за фермата“.  Там ще бъде устроен базар на занаяти и парфюмерийно-козметични продукти.

В събота, 26 юни  е същинската част на празника. В 9:30 часа в Лавандуловото поле ще бъде започне ритуал жънене на лавандула.

От 11:00 – 17:00  часа   в  Бухаловия хан в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ ще бъде представен обичаят „В магията на билките“ , а под Еньовия венец ще преминат Лавандуловата фея и участниците в празника. Там ще бъде показано и изваряване на лавандула и добиване на вода и масло от синьото цвете.

Атрактивно представяне на изваряване на ароматното растение ще има през целия ден в Историческия музей в Карлово. Демонстрацията започва в 11.00 часа и ще продължи до 17.00 часа.

През това време ще работят и занаятчийските работилници към музея, тази година акцентът е действащата гайтанджийска работилница .

Кулминацията на честването на синьото цвете е Лавандуловото шествие, предвождано от Лавандуловата фея и кмета на общината. То ще тръгне в 12.00 часа от Бухаловия хан и ще отведе посетителите на празника на площад „Васил Левски“.  Там ще започне фолклорното надиграване „С хоро на лавандула“.

А до късно вечерта в парк „Стадиона“ ще бъдат отворени Арт ателиета за  народни танци, балет, латино танци, китара, занаяти.

В 20:00 часа там  Петя Буюклиева ще извие красивия си и силен глас и ще даде началото на концерт-спектакъл „Прегръдки“ с участието на  маестро Васил Делиев – аранжименти и пиано, струнен квартет „Дестини“  и Тони Георгиев – китара.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?