4232

Квартал в Хисаря и две съседни села стават по-зелени по проект

Три проекта  са одобрени за реализация на територията на Община Хисаря в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“. Проектите ще се реализират в  Хисаря,  Старо Железаре и  ОБУ „ Христо Ботев“ в Красново. 

„Любим зелен кът  за игри и детски смях“ е наименованието на проекта, по който Община Хисаря ще  облагороди междублоковото пространство на ул. Хан Кубрат в града. Ще бъдат предприети действия за почистване, озеленяване и обновяване на 1,875 дка в района на жилищния комплекс. По план ще бъде изградена и нова детска площадка за игра.  Ще бъдат оформени алеи, цветни и отдих пространства и кътове за отдих.

Облагородяване на централната част на  Старо Железаре е целта на подаденият от кметството проект. По него се предвижда изграждане на  фитнес на открито, нови кътове за отдих, зацветяване на нови пространства и облагородяване на съществуващите  зелени пространства в парка  в центъра на селото. 

ОБУ „ Христо Ботев“ в Красново ще изградят „Зелена класна стая“ и зона за отдих на открито  в двора на училището, която ще бъде оборудвана с беседки с пейки и маси и допълнителни пейки, черна дъска и морски шах и кошчета за разделно събиране на отпадъци. Проектът ще подпомогне  възпитаване на положително отношение към природата и нейните обитатели и  придобиване на знания, правила на поведение, възпитание за загриженост към състоянието на природата.

Община Хисаря спечели  финансиране в оспорваната надпревара  с подадени  рекорден брой предложения - 2 180  от общини, кметства, училища, детски градини и  центрове. Управителният съвет  на  ПУДООС е одобрил  323 проекта от 1 128, подадени от общини и кметства и 150 от подадените  над 500 от училищата. Проектите на общини и кметства се финансират с до 15 000 лева, а тези на училища и детски градини – с до 7500 лева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?