49
Следвайте ни

Квартал "Сарая" в Сопот грейна с нов облик

viber icon

Общината създава нов облик на най-големия жилищен квартал в Сопот, благоустрояването на „Сарая“ занемарено още в края на 90-те години е възобновено и продължава с изграждането на нови обекти.

Тази седмица приключва изграждането на нов паркинг за 30 автомобила, той е пред жилищен блок №14 и заедно с прилежащите гаражи там се осигуряват места за домуване на над 50 леки коли. Обектът включва подпорни стени, дренаж, настилка, маркировка.

Мащабното благоустрояване на квартал „Сарая“ започна педи шест години, то се осъществява с общински средства и със средства от капиталовата програма, заяви кметът на Сопот Деян Дойнов.  

Кварталът се обитава от над 4000 жители, неговото строителство е започнало  в края на 70-те години по инициатива на тогавашния кмет Иван Нечев и със съдействието на ВМЗ – Сопот. По-късно обаче неговото благоустрояване е било изоставено.

През последните години бяха санирани трите жилищни  блока с най-многобройни обитатели. Поетапно бяха изградени детски площадки и благоустроени улици, припомни Деян Дойнов.

Близо до най-големия жилищен блок на мястото на недовършен и спрян строеж на детска градина грейна парк „Сарая“ с култовата мечка, символ на Балкана в него. След това бе изграден паркинг пред жилищния блок с големия графит с внушителния портрет на Иван Вазов.

Благоустроена  бе улица „Йордан Ненов“, която е обходното трасе на целия квартал.

Цялото строителство на жк „Сарая“ се осъществява по всички строителни правила – с одобрени проекти, осигурено финансиране и под строителен  надзор, подчерта Деян Дойнов.

Следващата стъпка е изграждане на още един паркинг пред жилищен блок 18, където живеят няколко стотин човека.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?