46

Куршум джамия и още две уникални сгради стават туристическа атракция

Някогашният храм Куршум джамия в Карлово ще се превърне в един от най-интересните културни обекти в региона. Още до края на тази година той ще бъде реставриран и отворен за посетителите. Вътре в него ще бъде настанена експозиция на Общинския исторически музей в Карлово, съдържаща най-впечатляващите артефакти, разкрити при археологически разкопки  в града и в Стремската долина.  

Това предвижда проект на Община Карлово, подготвян в продължение на няколко години. Неговият старт бе даден вчера с церемония по полагане на първа копка и пресконференция.

Проектът включва още реставрация на Павурджиева къща в Клисура – архитектурен паметник от 19 век, и обект в Патевата къща в Карлово.

И трите обекта са част от обща туристическа инфраструктура. Основната цел на проекта е развитие и утвърждаване на  конкурентноспособен туризъм в община Карлово, заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.  Стойността на проекта  6 286 736.98 лева. От тях 5 099 172.36 лв са от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , като основната част са средства, предоставени от Европейския съюз. Националното финансиране е в размер на 764 875.86 лева. Проектът се финансира и с финансов инструмент от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 1 187 564.62 лева.  Проектът е съгласуван с НИНКН.  Изпълнител на дейностите  е ДЗЗД „Карлово 2020“.

Дейностите в Куршум джамия вече започват. Храмът ще бъде реставриран и от вън, и от вътре. От вън ще бъде премахната част от вторичната мазилка, за да бъде показан оригиналният вид на стените – градеж от камъни и тухли, които образуват  красива декорация. Вътре ще бъдат възстановени художествената украса и изписванията и оформена експозиция от археологически находки.

Според този проект ще бъде оформена и средата около бившия храм. Пред сградата ще бъде възстановена старинна чешма.

В Павурджиева къща в Клисура, истински архитектурен бисер от 19 век, ще бъдат възстановени повредените части, украсите и изписванията. Там е експонирана действаща старинна дестилерия за добиване на розово масло, която е истински магнит за туристите.

Третата част от проекта е реставрация на старинна домашна баня – хамам, от османския период на България. Банята е запазена в една от пристройките на къщата, която преди години бе възстановена и представена като Къща на билките и лечебните растения в комплекс“Старинно Карлово“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?