4232

Културни дейци събират историята на Хисаря в алманах

Културни дейци в Хисаря събират най-новата история на града в алманах. Изданието е посветено на 60 години от обявяването на Хисаря за град и ще бъде представено на 15 септември като част от честванията на кръглата годишнина. Инициатори и  съставители на сборника с истории, очерци, разкази на хисарчани са Найден Павлов и Нели Гергевска, в него ще участват още Майя Апостолова,  Вълчан Петров,  Валери Кьорлински, Пламен Кьорлински, Ненко Берберов, Павел Чернев, Александър Зомбори, Стоянка Ангелова, Ненко Джински, Дарина Милева, Димитър Сотиров, Пепа Мишева - дъщеря на учителя Георги Мишев, Георги Топузлийски, Асен Сурчев, Гергана Маринска, Росица Спиридонова, Росица Стефанова.

Много автори са писали книги за историята на селата, които днес са част от град Хисаря. Но за града, чиято 60-годишнина честваме през 2024 година, подробна, богата и луксозна книга няма, споделиха пред „Марица“ Нели Гергевска и Найден Павлов. Време е Хисаря да има свой летопис, свой алманах, обединяващ както хората - жители на един град, така и историята на четирите населени  места, носещи през годините различни имена - Хисар, Хисарските бани, Хисар-Кюселери, Хисар-Момина баня, Момина баня, Синджирлии, Веригово, Даваджово, Миромир и обединени в град Хисаря, така и спомените на хисарчани за отминалите години, споделят те.

Ред по ред, тухла по тухла се надгражда паметта, а тя е най-важна, коментира Найден Павлов. Всяка написана страница е нашата памет тук, сега и занапред във времето. Имаме основите, започнати от ген. Тодор Марков, Атанас Кънчев, Кольо Богданов, Кръстьо Иванов, Любен Акалийски, Стоян Кюркчийски, Ненко Берберов, Костадин и Митко Маджарови и още много автори, запечатали спомени и история, припомня той.

Вярваме, че има много хора, които милеят за своя роден град, които животът е изпратил в различни краища на България и света, които имат какво да разкажат за Хисаря. Ще приветстваме всеки, който желае да се включи в нашия екип и да разкаже история, да сподели спомени, да ни покаже снимки, заявяват организаторите на сборника, заявиха съставителите на алманаха.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?