Следвайте ни

Кукери от Розовата долина на кулата в Пловдив

Розовата долина изпраща 230 кукери в Пловдив. Мъжете и младежите с маските ще се качат на Вавилонската кула в центъра на града, за открият спектакъла тази вечер. Маските на всичките 12 формации са различни, те пренасят традиции от столетия.

Най-стари са тези от село Васил Левски и Сушица, всеки от съставите участва с по-два вида костюми. Танцът им пък е запазен от времето на древните траки и малцина днес могат да се похвалят с умението да го изпълняват. Всеки кукер от Дъбене ще мята поне по 20 хлопки, завързани като пояс около кръста. А червените им пошове, с които са забрадени, символизират плодовитост и мъжко начало.

Най-елегантни са маските от Баня, белите кауци и красивите украшения по тях са символ на красотата, която е по-силна от злото. Пъстрите цветя по маските на мъжете от Климент пък водят пролетта. В спектакъла ще участват още кукери от Войнягово, Горни Домлян, Каравелово, Столетово и Христо Даново. Кукерите от Дъбене имат приз „Златна маска“ от игрите в Перник.

Всички  формации са участвали във фестивали на карнавалните игри в големите европейски градове.

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?