Следвайте ни

Кугър изсипа над 30 тона вода и угаси пожара над Карлово

viber icon

След близо 24-часова битка с огъня пожарът в Боровата гора над Карлово бе загасен. Днес над горящата територия военен хеликоптер 15 пъти изля по 2.5 тона вода и сложи край на стихията. Военната машина зареждаше от рибарниците край Соколица, язовир „Мурла“ край Сопот и язовир „Домлян“. 

Преди  това от вчера следобед с  огъня, плъзнал на площ от 40 декара, се бореха  пожарникари, горски работници, служители на НП „Централен Балкан“ и 50 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада.

Пожарът в гората над Карлово възникна в вчера  около  16.00 часа. Димът бе забелязан едновременно от десетки граждани, в Боровата гора ясно се виждаха четири огнища. Час по-късно  15 пожарникари, 25 горски работници, служители на НП „Централен Балкан“ започнаха да гасят. Огънят пълзеше по земята, горяха боровата постелка под дърветата, треви и храсти. Вечерта преди да падне нощта пожарът вече бе обхванал площ от 7-8 декара.  

Теренът е почти непристъпен, склонът на Стара планина се спуска  отвесно и достъп до мястото на пожара е изключително труден. Участниците в гасенето действаха с пръскачки, носеха туби с вода от Стара река, за да ги презареждат. По-късно те направиха система от  шлангове - пожарникарски маркучи и помпи за изтласкване на водата към мястото на пожара като успяха на качат вода на 500  метра в планината. В гасенето се включиха  като доброволци общинските съветници Светлозар Янков и Бочо Бочев, състезателят по мотоциклетизъм Стоян Пачарозов изнасяше вода и храна на огнеборците в планината.

Днес сутринта обаче огънят бе обхванал 40 декара и  кметът на Карлово Емил Кабаиванов  поиска помощ от 61-ва Стрямска бригада и военен хеликоптер за гасене. Кугърът започна да облива с вода Боровата гора около 10.00 часа. До обяд огънят бе потушен. На място обаче и днес и в следващите дни  остават да дежурят горски служители, те ще наблюдават и реагират срещу евентуално възобновяване на огнищата.

На снимката: Директорът на Държавно Горско стопанство – Карлово Златю Кличев и началникът на карловската РС ПБЗН Тоньо Чалъмов оглеждат картата на местността, за да решат как да подходят при гасенето.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?