Следвайте ни

Край на войната! Ромските кланове в Розино с Мирен договор

viber icon

Ромите в Розино сложиха край на войната между клановете, преди час четирите основни рода подписаха Мирен договор, в който се заричат, че повече няма да воюват помежду си, а в отношенията им ще царят сговор  и доброта.

Краят на войната бе обявен на поляната пред полицейската приемна в ромската махала в Розино в присъствието на полицията и жандармерията. Специално за обявяване на новия етап в отношенията между ромите се събраха всички представители на враждуващите родове – Среброви, Искендерови, Бангелар, Пуралар и още няколко известни фамилии.

Повече от 200 човека сме, в момента се поздравяваме и веселим, ще има песни и танци, съобщи член на един от родовете.

Подписването на Мирен договор между ромските кланове става само три дни след поредната война между тях. Миналата нощ в махала се развихри меле, в което фамилиите се биеха една с друга с камъни и колове, стреляха се пушки. Двама от тарторите – Атанас Йорданов – Тото от рода Искендерови и Иван Асенов Сребров – син на едни от най-старшите в рода Среброви бяха простреляни. Полицията тогава задържа 57 роми, от които над 30 с криминални досиета. Бяха открити и иззети и пет незаконни пушки.

Обещахме си, че повече няма да враждуваме, няма причина за това, каза пред „Марица“  участник в мирното споразумение.

Роми от Розино, които стоят настрана от скандалите обаче не предвещават дълъг живот на Мирния договор. И друг път са сдобрявали, но като мине известно време пак се нападат. Винаги обаче войната избухва след намесата на някои интригант, който ги подстрекава, а после се отдръпва настрани и ни лук ял, ни лук мирисал, каза розенецът.

Сега обаче ромите празнуват заедно и се заклеват, че ще бъдат добри едни с други, ще си помагат и ще забравят враждите.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?