49

Кръстиха с българско име 3-годишния Буда от Хисаря

3-годишният Буда, отнет от майка си в Хисаря, вече се казва Атанас Галин Танев. Името му е дадено служебно след решение на Пловдивския районен съд. Издадени са му и необходимите документи.

"Установихме, че детето е без родителски надзор, няма заявено писмено желание от близки роднини за отглеждането му. То е настанено в приемно семейство, като мярка за закрила. В добро състояние е, прегледано е от лекар при извеждането, комуникативен е. Успява да произнася по няколко думички и се надявам след време съвсем да бъде интегрирано в обществото", допълни Антонов. 

3-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното й бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата й в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но като е освободена, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

Сега по решение на Районния съд в Пловдив от преди три дни 43-годишната жена е настанена принудително в психиатрията в града под тепетата. Трябва да ѝ бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали Галя Танева страда от психично заболяване, което не ѝ позволява да се грижи за детето си, или следва да бъде освободена. Документът ще бъде готов до две седмици.

От последващите действия и заключението на съда, което ще бъде след психическата експертиза на майката, ще се реши колко време момченцето ще остане в приемно семейство, уточни шефът на "Социално подпомагане" в Пловдив.

По думите му, детето е било в рискова среда по информация на трети лица, тъй като социалните не са имали достъп до него в последните 3 г. В къщата, в която живее Галя Танева в село Иван Вазово, няма ток и вода.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 3 оценки
4.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Голяма драма и за нея,но повече за детенцето й.Дано го социализират и

Голяма драма и за нея,но повече за детенцето й.Дано го социализират и

07.05.2023 | 08:24

Да е добре.А тя-трябва да бъде лекувана.Горкото дете!

Отговори
3 1
Дина

Дина

07.05.2023 | 09:04

Детето трябва да бъде защитено от психясалата майка.То трябва да расте като нормален човек.А тя да се лекувао

Отговори
1 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?