Кръстевич въстава, 300 души се мъчат без вода от началото на юли

Няма да плащаме сметки и няма да гласуваме, заканиха се хората от хисарското село

Близо 20 дни жители на хисарското село Кръстевич живеят без вода, селската река, която е eдинствен водоизточник  пресъхна в началото на юли, а ВиК въведе режим на водата. В Кръстевич обаче има къщи, в които хората по пет дни са без вода.

Жителите на селото стягат мощен протест, за да бъде чут проблема от институциите и да се започне негово решаване те ще блокират републиканския път Пловдив-Панагюрище, който минава през селото-

Протестът  е насрочен за 31 юли, събота, когато е почивен ден и работещите могат да изразят своето недоволство. Очаква се на площада да излязат 200 човека, които дружно да поискат нов водоизточник и качествена питейна вода.

Защото  режимът на водата е  кошмар, в който живеем от десетилетия, твърдят местните хора. И освен че я няма, водата от чешмите в  Кръстевич не става за пиене, а в добавка не е и никак евтина, негодуват хората.

Предприемаме драстични мерки, за да привлечем вниманието на институциите, заяви Даниела Пиронкова от селото. На протеста ще заявим, че ако не започне решаване на проблема Кръстевич ще бъде първото село в България, което ще откаже колективно да плаща сметките си вода. Ние плащаме по 1.49 лв на кубик. А когато има вода, тя е мътна, с примеси и с лош вкус. Това се знае и от ВиК, и от община Хисаря.  Когато сме на режим, често проверяваме кранчетата, въздухът върти водомерите и тогава ни начисляват двойно. Искаме да се сложи край  и на това безобразие.

Втората мярка, която ще предприемем, е при следващите избори, каквито и да са те, няма да отидем да гласуваме, категорични са в Кръстевич.

След въвеждането на режим на водата  „Марица“ два пъти поставя проблема на жителите на селото на своите страници. По настояване на кмета Тодор Стоев  и след сигнал на медията в селото бе осигурена водоноска.  А Стоев се зарече, че ще тръгне към София при правителството да изиска реализиране на проекта за ново водохващане с пречиствателно съоръжение. Кметът чака редовното правителство, за да има към кого да се обърне.

Но пък стана ясно, че шансовете за реализиране на проекта на община Хисаря в Кръстевич за пускане в действие на друг водоизточник  и изграждане на пречиствателна станция за питейната вода с държавни  или европейски пари е мисия невъзможна.  

През 80-те години на миналия век са предприети мерки за намиране на алтернативно решение, като се ползват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е направен сондажен кладенец с дебит около 8 м/сек., която вода чрез довеждащ водопровод, помпена станция и пречиствателна станция да се добави към съществуващото съоръжение, но за съжаление само сондажът е изграден, всичко останало е проект, припомня Даниела Пиронкова.

С европейски и държавни средства към този момент се финансират  проекти само за населени места с население над 2000 жители, потвърди и кметът на общината инж. Пенка Ганева. Имаме проект за Кръстевич и съм го предлагала за финансиране, уточни тя и заяви, че ще продължава да настоява за неговото реализиране.

В селото ни има около 250 домакинства, по голямата част от населението са възрастни и самотни хора. Положението е нетърпимо затова жителите се обединиха и направиха подписка адресирана до Областен  управител на гр.Пловдив, ВиК гр.Пловдив, Общински кмет и Общински съвет гр. Хисаря с която се обръщаме за спешна среща и отговор за решаването на проблема ни.”, настояват  жителите на Кръстевич.

Освен че няма да плащаме сметки и няма да гласуваме, при неглижиране на проблема ни ще се организира протест и ще затворим републиканския път, който минава през селото ни, заканиха се хората от Кръстевич.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?