Кръстевич се вдигна на протест: Не сме камили, искаме вода! СНИМКИ

Очакваме специалисти от ВиК в понеделник, с тях ще отидем при водоема и водоизточника и ще изискаме цялата система да бъде почистена от наноси и кал, заяви организаторката на протеста  Пиронкова

Над 100 души излязоха днес преди обед на площада в хисарското село Кръстевич, за да изразят недоволството си от липсата на питейна вода, както и от безхаберието на ВиК към проблема на местните хора. Протестиращите носеха плакати с надпис „Искаме вода, не празни обещания!“, „Не сме камили, искаме вода!“, „Стига безхаберие, искаме вода!“ Сред хората, които носеха плакатите имаше и възрастни, и деца.

В бедствено положение сме, макар това да не е официално обявено, припомни кметският наместник Тодор Стоев. От началото на юли селото е на режим на водоподаването, но в часа, в който от тръбите трябва да потече вода, от там излизат кал и въздух, припомниха жителите на селото.

Реката, която пълни водоема край  е селото е пресъхнала и  не може да събере нужното количество, за да се напълнят тръбите, припомниха протестиращите.

Да подкрепи жителите на Кръстевич и да обясни какво прави общината сред протестиращите бе Пенка Ганева, кмет на община Хисаря. От петък общината доставя по шест бутилки  от 1.5 литра минерална вода на всеки жител на Кръстевич. По искане на общината ВиК достави и водоноска, припомни Ганева. Тя подчерта, че общината ще продължи да търси финансиране на проекта за ново водоснабдяване на селото.

Пред протестиращите обаче не застанаха представители на ВиК ЕООД – Пловдив, дружеството, към което са насочени основните искания на хората. Отново ни разочароваха, не дойдоха да ни видят и чуят, коментираха на протеста, завиха хората.

В четвъртък при областния управител Ангел Стоев се договорихме, че в селото ще дойдат специалисти от ВиК начело с главния инженер Антон Гълъбов, припомни Добринка Пиронкова, която е сред инициаторите за протеста. Очакваме ги в понеделник сутринта, заедно с тях ще отидем при водоема и водоизточника и ще изискаме цялата система да бъде почистена от наноси и кал, за да се осигури приток на вода в системата, заяви Пиронкова. Тя подчерта, че протестът ще продължи докато не бъде решен проблемът.

Днес жителите на Кръстевич не блокираха пътя Пловдив-Панагюрище, но имат готовност да го направят, ако безхаберието на ВиК продължи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тодор Живков

Тодор Живков

31.07.2021 | 17:07

Мамицата и разкатаха на клетата държавица капиталистите.

Отговори
3 2
GROB

GROB

31.07.2021 | 15:45

Спартак с Тотев имат вода в Гърция.

Отговори
5 1
Мима

Мима

31.07.2021 | 15:20

Как се живее в тази жега без вода!? Това е ужасно!Горките хора!

Отговори
6 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?