Следвайте ни

Кръщават площад в Клисура на проф. арх. Храбър Попов

viber icon

Площад в Клисура ще носи името на проф. архитект Храбър Попов. Това решение взе вчера Карловският общински съвет. Докладната записка бе внесена от председателя на Карловския парламент Доньо Тодоров, а предложението  Клисура да увековечи името на един от първите и най-талантливи български архитекти,  е на Камарата на строителите в България и на още цяла дузина организации от строителния и техническия бранш. То бе категорично подкрепено от кмета на Клисура Генка Тодорова.

Храбър Попов е първият български професор по архитектура и първи декан на катедра „Строителство“ във Висшето техническо училище в София. Той е син на учителя Христо Филипов Попов от Клисура – известен поборник от Априлското въстание и автор на първата книга за Априлската епопея. Майка му Мария Хадживълкова произхожда от прочутия род Гешови от Карлово.

Храбър Попов е роден в София на 20 март 1896 година като шестото дете в семейството на Христо Попов. Участва като доброволец в Балканската война 1912-1913 година и в Първата световна война и е награждаван с ордени за храброст. Завършва право в  Софийския университет, а след това и Висшето техническо училище в Шарлотенбург в Берлин, където се дипломира като инженер. А за образованието по архитектура следва  при светилата на  архитектурата в Германия.

Той  е автор на десетки забележителни сгради в София и в много градове на България, на интериори, както и на павилиона на Всемирното изложение в Париж. Оформя българските павилиони на изложенията в Солун и Бари, Италия. В Карловския край по негов проект в съавторство с архитектите  Йордан Йорданов и Сава Овчаров е построена Централната минерална баня в град Баня, както и вили на заможни българи в близост с нея.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Позьор и академичен кариерист

Позьор и академичен кариерист

27.09.2020 | 17:14

Посредствен като архитект, но амбизиозен академичен кариерист позьорът Попов можете лесно да опознаете === GOOGLE. Далеч от водещите български ТВОРЦИ в архитектурата. Само в Пловдив поне четирима колеги го превъзхождаха, за София да не говорим.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?