Следвайте ни

Добра новина: Карантината свали битовата престъпност в Подбалкана

viber icon

Социалната изолация свали битовата престъпност в най-ниските и нива, махалите в Подбалкана утихнаха. Там има денонощно засилено полицейско присъствие, което респектира хората. Тенденцията обаче кражбите от домовете да изчезнат е трайна, сочат данни събрани от „Марица“. От началото на тази година битовите престъпления са с  56 по-малко отколкото през 2019 година. А през 2019-та от януари до април са с 50 по-малко спрямо 2018 година.

Положението може да се удържи до началото на активния земеделски сезон, когато ромите от Розино, Христо Даново, Кърнаре и Певците масово излизат да работят на полето, смятат кметовете на тези села. През последните години кражбите по селата за изключение. Само най-бедните, които не работят нищо, се прехранват, като ровят в кофите за боклук, но това са само няколко човека, посочи кметът на Христо Даново Севдалин Янков.

След пет-шест седмици започва розоберът, от отглеждането и брането на рози се препитават хиляди дребни производители и берачи. След това има още няколко кампании, от които част от хората се прехранват.

Проблеми в Старосел създават единствено ромите, когато се съберат да празнуват, тогава задължително се сбиват, споделя кметът на хисарското село Матея Гудев. Сега обаче в селото останаха една 20-30 роми от дървосекачите, които работят в горското стопанство. Повече от 40 човека с жените и децата се прибраха в сливенското село Градец, откъдето са. 

Матея Гудев също не очаква да има ръст на престъпност радари дългата изолация. Започва работата по полето и хората  ще удържат положението още три-четири седмици, смята той. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?