71
Следвайте ни

Крадци задигнаха даренията от сопотската църква "Св. св. Петър и Павел"

viber icon

Крадци обраха църквата „Св. св. Петър и Павел“ в Сопот, наглото посегателство е станало точно в нощта срещу Кръстовден, научи „Марица“. На следващия ден от мястото, на което е била поставена, е липсвала кутията за дарения.

Кражбата е била добре обмислена и подготвена, участниците в нея не са действали импулсивно, смятат църковните дейци от Карловската духовна околия.  Отец Марко Тодоров, който е архиерейският наместник на Карловската духовна околия първи забелязал липсата на кутията за дарения. Той служи там от няколко години. Сутринта на Кръстовден, когато отидох да отворя,  вратите на църквата зееха, след това видях, че  кутията  за дарения липсва, каза той пред "Марица".

Парите, които хората оставят в кутията като дарения, са предназначени за поддържане на храма. Смятаме, че те не са малко, каза още отец Марко Тодоров.

Кутията, в която са се събирали даренията е дървена, тежка и обемиста – един човек не би могъл да я изнесе от църквата. Освен това десетина дни преди кражбата сигнално-охранителната техника се е задействала няколко пъти, но при проверка се оказвало, че на място нямало никого. Свещениците дори се усъмнили, че става въпрос за повреда на СОТ-а или за животно, което задейства сигнала. Те смятат, че по този начин крадците са пробвали реакциите и са искали да приспят вниманието на стопаните на храма с фалшиви сигнали.

Това  не е първата кражба от православен храм в Сопот. На два пъти обираха параклиса „Свети Николай“ в полите на Стара планина край града, както и старинния параклис „Света Троица“.

Няколко пъти крадци са обирали кутията за дарения в къща-музей "Иван Вазов".

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?