Следвайте ни

Кола се потроши в дупка на пътя, община плаща щетите

viber icon

Над 1100 лв. трябва да плати Община Карлово заради кола, потрошена от дупка на път, след като бе осъдена от застрахователно дружество. Малко над 450 лв. от сумата е за претърпените щети, които са изплатени на собственика на возилото, а остатъкът е за разноски по делото.  

Решението е на магистратите от Районния съд в Карлово и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Окръжния съд в Карлово. 

Колата се е потрошила към 19 часа на 20 февруари 2016-а, на пътя Карлово-Сопот. Било е тъмно, шофьорът преминал с предна лява гума през необозначена и необезопасена дупка на платното на движение, намираща се непосредствено след жп прелез. Впоследствие джантата е за смяна.

За катастрофата е съставен протокол. Колата била застрахована по имуществена застраховка „Каско на МПС“ от 5 август 2015-а до 4 август на следващата година.  

Шофьорът подал искане за завеждане на претенция по застраховка и била образувана щета № 0500740614. Извършен бил оглед и щетите били оценени на стойност 452.24 лева. Сумата била платена на собственика на колата на 2 март 2016-а. 

Застрахователят води дело срещу Община Карлово, за да си върне парите, като магистратите решили в тяхна полза. 

Дружеството се уповава на тезета, че тъй като Общината е собственик на пътя, по закон тя отговаря за неговото поддържане. А наличието на необезопасена и несигнализирана дупка на пътното платно, представлявало неизпълнение от страна на общината на законово регламентирано задължение, по силата на което носела отговорност за вредите причинени на трети лица от противоправното си бездействие. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?