Следвайте ни

Кметът на Сопот: Търся заем от приятели, за да платя глобата за незаконното сметище

viber icon

- Господин Дойнов, вие сте един от 75-имата кметове в България, които бяха глобени при проверките, осъществени напоследък по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Готов ли сте да платите глобата от 17 000 лева?

- Тази глоба е абсолютно непосилна както за мен, така и за нас, кметовете на малките общини като Сопот. За да я платя, аз вече се обърнах към приятели за заем. Но актовете са в процес на обжалване, надявам се съдът да вземе справедливо решение. Защото не може ние да бъдем изкупителната жертва, за това, че толкова много години се е трупало едно сметище, създадено от гражданите, и да понасяме наказание за това.

- А кой би трябвало да понесе тази санкция?

- Ако има някаква глоба, тя би трябвало да се плати със средства от общинския бюджет, не бива ние да носим персонална наказателна отговорност. Няма как ние денонощно да следим хората как и къде си изхвърлят боклуците. Има закон, който добре е казал, че всеки данъкоплатец трябва да си плати в общината контейнер за битови и строителни отпадъци, които да бъдат извозени до съответното депо.

- Какви нерегламентирани сметища бяха установени на територията на община Сопот?

- Става въпрос за едно нерегламентирано сметище, което съществува от повече от 30 години, както и за още две-три, които бяха идентифицирани по моя инициатива. Голямото сметище се намира в западната част на Сопот, то обхваща площ от няколко декара, дължината му е 2 километра. Оформило се е в продължение на повече от 30 години. По отношение на него аз съм предприел всички законосъобразни мерки в синхрон с представителите на РИОСВ, вие в „Марица“ също писахте за нашите действия. 

- Смятате, че не е удачно Общината да осъществява контрола по изхвърлянето на отпадъците?

- Определено Общината трябва да осъществява контрол срещу замърсяването с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, но затова е необходимо създаването на специално звено, още щатни бройки, а затова трябват пари, които държавата да даде. Защото на тези хора трябва да им се плащат заплати, да имат автомобили. Ако се изсипва в единия край на града, а патрулната кола е в другия край на общината, не може да се хванат.

- Има ли заловени нарушители в община Сопот?

- Разбира се. Работим в синхрон с полицията. Община Сопот за последните два месеца е съставила актове на трима нарушители. Сумите са сериозни. Най-големият акт е на гражданин за над 1500 лева. Но пак казвам, тези злоупотреби се извършват в тъмната част на денонощието. Тези нарушители сме заловили през работно време.

- Хората винаги ще намират места ​- реки, дерета, храсталаци, паркове, където да изхвърлят купища боклуци. Как да се процедира срещу образуването на незаконните сметища при сегашната организация на сметосъбирането?

- Там, където има идентифицирани такива сметища, по-добре държавата да отдели ресурси да подпомогне общините, за да се направи една решителна крачка към почистването. Ние сме започнали конкретни действия по почистването на най-голямото сметище в Сопот. Но това няма да стане изведнъж, това става поетапно, бавно. Още дори нямаме приет бюджет.

- През лятото вие свикахте обществено обсъждане с гражданите за нерегламентираните сметища, но то не събра много участници. Това обезсърчава ли ви?

- Аз и моят екип смятаме, че важните въпроси трябва да се обсъждат с гражданите. Аз постоянно се опитвам да говоря човешки, да обяснявам, че чистотата зависи от манталитета на всички нас. Дори да оставим разделното събиране, което ние в Сопот предлагаме като услуга. Но като нямат съвест да събират и поставят в съдовете за смет боклука разделно, поне да го направят в контейнера, а не в покрайнините на града. Все пак в Сопот има много интелигентни хора и природозащитници и те също са радетели за чистотата на града и на природата, но има недобросъвестни. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай