46

Кметства в Пловдивско гасят климатиците, минават на печки с дърва

Десетки кметства в Пловдивска област, както работните помещения в общинските администрации гасят климатиците и минават на алтернативно отопление. Там, където електроуредите  остават в работен режим, те ще бъдат настроени на по-ниски температури. Служителите ще работят в по-хладни стаи.

В различните общини решението е различно, но причината е една и съща – непосилно високите цени на тока.

Последната  сметка на община Хисаря за ток е 80 хиляди лева. Това означава, че общината ще трябва да задени един  милион лева за ток до края на годината, коментира кметът инж. Пенка Ганева. Това е непосилно за нас, това са пари хвърлени на вятъра, допълни тя.

От днес всички 13 кметства в община изключват климатиците и слагат печките за твърдо гориво. Хисаря има свое общинско предприятие „Хисарска гора“  и зареждането с  дърва за огрев не е проблем. Освен това има и запаси от предишни години.

Кабинетите в общинската администрация и общинските служби също изключват климатиците. Според наличните запаси и отоплителни уреди там ще се отопляват на дърва или с нафта.

Хисаря въвежда и режим на уличното осветление – от 23.00 часа  вечерта до 4.00 часа сутринта лампите ще са угасени.

В община Брезово, където има 17 кметства също имат промяна в отоплителния режим. Кметът Христо Енков разпореди да бъде понижена настройката на климатиците и те работят на по-ниска температура. Същото важи и за работните помещения на общинската администрация и общинските служби.

Уличното осветление няма да работи от 22.00-23.00 часа до 6.00 часа сутринта.

Това поражда условия за повишаване на престъпността, но ние с началника на Районното управление на МВР в Раковски обсъдихме ситуацията. От полицията ни увериха, че ще засилят патрулирането. Освен това са проверени всички системи за видеонаблюдение. Те работят отлично, камерите са с висока резолюция и „виждат“ отлично  и в нощните часове, заяви още кметът на община Брезово.

В община Калояново също  е издадена заповед на кмета Виктория Михайлова, според която трябва да се намали потреблението на ток от електроуредите, но уличното осветление няма да се изключва.

Сградите  на общинската администрация в Карлово се отопляват на газ, както и някои от детските градини в града

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
лимбо

лимбо

27.01.2022 | 15:31

Нали ше прочистваха въздуха

Отговори
0 1
ZAX

ZAX

28.01.2022 | 12:06

Сухите дърва не замърсяват въздуха! Въздухът се замърсява от горенето на гуми, пластмаси, парцали и други битови отпадъци. Както и от разкопаните прашасали улици, немити с години, покрай строежите.

Отговори
2 0
ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА

ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА

27.01.2022 | 12:37

И НИЩО ДОБРО НЕ НИ ОЧАКВА! Къде си, зелен чорап??? Излез и обясни на хорана, защо натресе тези мало--умници??

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?