Следвайте ни

Кметовете в Карловско търсят шофьори за превозваческите фирми

viber icon

Кметове на карловските села усилено търсят шофьори на автобуси в своите населени места, за да подпомогнат основния превозвач  в региона „Хеброс бус“.  Местните управници оглеждат хората и  разпитват кой има необходимата квалификация – водач на МПС категория „Д“, за да съдействат евентуално той да се свърже с  автобусната фирма за работа. Това се оказва възможност, макар малка  и несигурна, да се реши проблемът с автобусните превози в Подбалкана. Той избухва периодично от три-четири години досега. Пред последните месеци обаче рейсовете от Карлово до населените места в региона са много разредени.

Във връзка с качеството и редовността на транспорта по линията Карлово- Дъбене- Войнягово и обратно  Донка Минчева, която редовно пътува по тази линия, написа писмо до  до всички институции, които имат отношение към решаването на проблема – от кмет на община до областен управител.

„Автобусите не спазват часовия график, често закъсняват, шофьорът трудно борави с касовия апарат, таксуването на пътниците продължава около 10 минути, което още повече увеличава закъснението", пише Донка Минчева. "Това създава проблем с навременното пристигане до Карлово, връзки с други населени места, закъснения за работа. Сутрин в 07.05 часа  е единственият автобус, с който работещите могат да стигнат до работното си място.

На 13 и 14 август 2020 год., автобус  от Войнягово за Карлово нямаше, на 12- и в 17.30 часа, шофьорът обявил този факт и посъветвал пътниците да си намерят транспорт!?",  пише Донка Минчева.

До Клисура, най-отдалеченото населено място в общината, има автобус три пъти дневно. Но между Карлово и Клисура има още пет-шест села, които ползват същия превоз. Сега положението е критично, а идва учебната година, учителите пътуват основно с автобуси и към момента нямаме решение на проблема, заяви кметът на Клисура Генка Тодорова.

Управителят на „Хеброс бус“ Веселин Дошков,  фирмата, която остана единственият превозвач в района, лично дойде в Клисура, разказа кметицата на градчето. Господин Дошков обикаля населените места в общината, с молба да му съдействаме да намери шофьори. Клисура е с население от няколкостотин човека,  нямаме нито един човек, който да има категория „Д“ и да е без работа, коментира  Тодорова.

Във връзка със сигналите на жители на община Карлово за проблеми при осъществяване на обществен превоз на пътници по инициатива на ръководството на общината, се проведоха работни срещи между кметовете на 18 населени места и управителя на фирма „Хеброс бус“ – Веселин Дошков.

Две са основните причини за възникване на проблеми с автобусните превози в Подбалкана. За тях „Марица“ алармира няколко пъти през последната година.  Поради обективното намаляване на броя на пътниците в  обществените превози, намаляват и приходите за превозваческите фирми и те работят на загуба. В същото време  субсидията от държавата към общините за автобусните превози е недостатъчна да покрие разходите. Това принуждава фирмите да съкращават курсовете. Кръгът става порочен, защото когато транспортът става несигурен, хората, които имат такава възможност, търсят алтернативи – собствен транспорт, пътуване по групи в леки коли и т.н. Но част от населението продължава да разчита на обществения транспорт. Той пък поради липса на добро субсидиране става все по-несигурен.

Проблемът засяга не само Карлово, но и всички малки и средни общини у нас. За необходимостта от неговото бързо решаване през последните две-три години  алармирам  непрекъснато  Министерството на транспорта и Министерството на транспорта и съобщенията, припомни кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Ако не бъде променена методиката за определяне на субсидията и не бъде увеличен значително размерът на тази субсидия за междуселищния превоз на пътници, проблемът ще става все по-остър и може да се стигне до това, най-малките и отдалечени населени места да останат откъснати без обществен транспорт, посочи Кабаиванов.

Вторият проблем е дефицитът на автобусни шофьори. Кметовете на кметства се ангажираха да съдействат за обезпечаване на професионални шофьори.

От Община Карлово и фирмата-превозвач подчертаха също, че поради очакваното увеличаване на пътникопотока след края на летния сезон и започване на учебната година, ще бъде увеличен броят на курсовете в по-голямата част от населените места в общината. Засега обаче промяна няма.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?