Следвайте ни

Кметове поискаха от Гешев видеонаблюдение и повече полиция

viber icon

Кметовете на кметства в България обсъдиха на среща с главния прокурор Иван Гешев днес битова престъпност, финансирането на кметствата от общинските бюджети и корупцията на местно ниво.  Срещата на Сдружението на кметовете на кметства и Иван Гешев бе днес в Съдебната палата в София, тя продължи близо два часа. В нея участваха 21 кметове, членове на сдружението.

Управниците на селата и малките градчета, които не са общински центрове, поискаха от главния прокурор днес изграждане на видеонаблюдение в техните населени места, за да се ограничи в голяма степен битовата престъпност. Основният въпрос бе битовата престъпност, заяви след срещата председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов. С колегите смятаме, че е необходимо изграждане на видеонаблюдение, особено в рисковите села и райони.

Второто искане, което ще ограничи битовата престъпност е засилването на полицейското присъствие в селата. Колегите смятат, че и полицията има нужда от повече кадри и по-добри автомобили, за да могат да реагират своевременно, каза още Стоянов. Главният прокурор ни увери, че тези въпроси ще бъдат отнесени към министъра на вътрешните работи, посочи председателят на сдружението.

Втората основна тема бе  бюджетът на населените места. Кметовете поискаха подкрепа от главния прокурор, доколкото това има отношение към неговата дейност, промени в Закона за бюджета, които да  гарантират определена бюджетна рамка на всяко кметство, както законови разпоредби, които да задължат кметовете на общините да финансират изцяло приета рамка на всяко населено място, заяви Румен Стоянов. Кметствата разполагат с минимални средства, а това не дава възможност за тяхното развитие, подчерта той.

Кметовете на кметства внесоха десетки сигнали за корупция на местно ниво и за неуредици във взаимоотношенията с общините, каза още Румен Стоянов. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?