Следвайте ни

Кметовете бистрят местните финанси на среща в Първомай

viber icon

Кметове на кметства се събират в събота, 5 септември, в Първомай, за да обсъдят взаимоотношенията с общините и начините на финансиране на малките населени места от общинските бюджети.  Срещата е втора от учредяване на Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници в България, тя ще се ръководи от председателя на сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер. Дискусията ще проведе в базата на Ловно-рибарското дружество в Първомай от 18.00 часа.

Отчитайки тежката финансова ситуация, в която ни се налага „да работим  в защита на интересите на гражданите”,   изказваме своето несъгласие с действащата държавна политика за управление на малките населени места. Заявяваме гласно, че се придържаме към надпартийността и не подкрепяме нито една политическа партия, заяви в аванс Румен Стоянов.

Според членовете на управителния съвет на сдружението е напълно законово и нормално всеки кмет и кметски наместник да разполага с определен бюджет или лимит от пари, с които да осъществява основните си задължения и правомощия, разписани в ЗМСМА, иначе се обезсмисля избирателното право и наличието на нашето представителство, коментира още Стоянов. Според него е необходимо централната власт чрез промени в законодателството да  обърне внимание и на взаимодействието с общинските съветници, които да работят за избирателите си. Практиката към момента показва, че избираме общински съветници, които само за един работен ден в месеца получават една кметска заплата и нагоре, и въпреки това, вървят против интересите на населените места.  Според Румен Стоянов повечето от тях са свързани с общинските кметове, обслужват техни интереси и не защитават пряко интересите на избирателите си. Освен това е нужна промяна и в Избирателния закон,   който в сегашния вариант лишава над 250 000 граждани  от правото да могат да бъдат избирани или да избират своя кмет, коментира още председателят на Сдружението на кметовете на кметства.

Управителният съвет на сдружението предлага и конкретни мерки, които ще оставят в кметствата част от местните приходи, за да бъдат решавани благоустройствени и екологични проблеми на населените места, без те зависят от общините.

Писмо със вижданията на УС на сдружението относно работата на кметовете на кметства е изпратено до държавните институции и техните ръководители.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?