49

Кметове искат държавна агенция за защита при бедствия

Необходимо е създаването на държавна агенция за защита при бедствия, тя трябва да бъде в структурата на Министерския съвет и да бъде пряко към министър-председателя. Нейните функции да бъдат превенция срещу бедствия, ликвидиране на последиците  и действия по възстановяване на инфраструктура - публичната и частната.

Около това предложение се обединиха членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, който в петък, 25 ноември, заседава в Карлово. За изграждане на визия на сдружението по отношение на бедствията и предложения за законодателни промени по инициатива на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов бе сформирана работна група, в която участват той и кметовете на Панагюрище, Белица и Самоков – общини, където през последните десет години са били сполетени от големи бедствия.

Предложението на кметовете на общините за  промени в действащото законодателство се отнасят още за подобряване на координацията между общините, структурите на Главна дирекция ПБЗН и всички институции в България, които имат отношение към превенция и ликвидиране на последиците от бедствията като областните управи и съответните министерства.

Миналия ден кметовете от ръководството на Националното сдружение на общините се обединиха около предложението сдружението да  организира форум, на който ще бъдат поканени представители на държавите институции, Лигата на доброволците, в която членува и НСОРБ, за д бъдат формулирани предложения за законодателни промени.

Ние се убедихме, че е необходимо да има единен орган на високо ниво, подчинен на министър-председателя, който да има структури в шестте региона за планиране, на които е разделена България, експерти, техника, така че заедно със съответните модули на Българската армия, и с доброволците, с които общините разполагат, да можем да действаме бързо и адекватно в първите часове да предотвратим жертви и разрушения  и след това бързо да ликвидираме последствията, коментира пред „Марица“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той уточни, че на предстоящия форум ще бъдат поканени представители на парламентарните политически партии и на действащия кабинет, защото кметовете търсят съгласие за по-ефективно действие на държавните, местните институции и доброволческите институции при бедствия.

Важен акцент в предложението е създаването на специален фонд за превенция, различен от фонда за възстановяване и подпомагане при бедствия. Досега от средствата, които Междуведомствената  комисия за възстановяване и подпомагане одобрява, само около 15 процента са за превенция. Европейската практика е 30-35% от средствата да отиват за превенция. Нашата идея е  по създадени правила общините  да можем да кандидатстваме с проекти, които да бъдат оценявани от експерти от тази бъдеща агенция

Кабаиванов коментира и въпроса за застраховките на имуществото на домакинствата  като форма за превенция срещу бедствия. Той посочи, че само между 5 и 7 процента от пострадалите имоти са застраховани, което е крайно недостатъчно. Дискусията са необходимостта от застраховането  беше започната още през 2005 г. след големите наводнения, но не стигна до край, припомни д-р Емил Кабаиванов. Дали ще се въвежда задължителна застраховка, дали ще  има рисков застрахователен пул между застрахователните компании, това е въпрос на дебат на решения, но да не се отлага, защото каквито и дарения да постъпят, те не са достатъчни, за да компенсират изцяло големите поражения при такива бедствия. Но ако има и застраховка, това ще даде възможност на хората да си възстановят пострадалото от бедствието имущество,  коментира още кметът на Карлово. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?