1553

Кметът с ясен план за санирането на жилищните блокове в Сопот

Сдруженията на собствениците, регистрирани за саниране жилищните блокове в община Сопот, няма да връщат финансовите средства, предоставени за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване на сградите. Това заяви заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.  

Договорите между сдруженията на собствениците и общината са сключени така, че не предполагат връщане на предоставените средства, обясни той пред около 200 сопотненци, които се отзоваха на поканата на кмета Деян Дойнов за провеждане на среща, посветена на санирането на жилищните блокове  по Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата стана ясно, че тя е в отговор на коментари в социалните мрежи и слухове в града, според които сдруженията трябва да връщат парите, предоставени за изработване на техническите паспорти и енергийното обследване на сградите. Според същите слухове  МРРБ не ободрило проекти на Сопот и общината щяла да изпраща ЧСИ-та при гражданите, за да си върне парите. 

Слуховете и коментарите в сопотските групи в социалните мрежи нагнетяват напрежение сред гражданите и е съвсем очевидно, че  са предизборни, заяви пред съгражданите си кметът Деян Дойнов. Той потвърди ангажиментите на общината за санирането на жилищните блокове.

Експертът Полина Йорданова заяви пред гражданите, че в системата на МРРБ няма информация за одобрени проекти за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост не само за Сопот, но и за нито една община.

Най-вероятно ще има развитие по тези проекти едва след местните избори, предположи общинският съветник Анелия Бочева. Тя припомни, че Деян Дойнов и екипът му, както и част от общинските съветници са положили много труд, за да убедят целия Общински съвет и се стигне до решение за саниране на 32 жилищни блока в Сопот и за предоставяне на 600 000 лева на всички 32 сдруженията на собствениците.

Общината е готова с план за действие относно санирането, заяви зам.-кметът Николай Новаков. Той посочи, че ако екипът на Дойнов продължи да управлява общината,  на 15 ноември в Общинският съвет ще бъде внесено предложение срещу средствата, предоставени на гражданските сдружения за изготвяне на технически паспорти на сградите, собствениците да поддържат околоблоковите площи в продължение на пет години. А на 15 март 2024 г. ще стартират строително-монтажните работи за саниране на първите блокове. 

Няколко изказвания  показаха настроенията на гражданите. Костадин Кеков заяви, че Дойнов е екипът му правят предизборна среща. Но изказванията на общинския съветник Анелия Бочева и Руска Георгиева, която заяви, че вярва на всяка дума на  Дойнов и Новаков, защото е думите са потвърдени с дела,  бяха подкрепени категорично от присъстващите в залата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?