Следвайте ни

Кметът на Сопот връчи на Петър Манджуков ключа на града СНИМКИ

По случай празника на община Сопот в къща-музей „Иван Вазов“ бе открита изложба, посветена на 170 години от рождението на народния поет

viber icon

Кметът на Сопот Деян Дойнов връчи днес символичния ключ на града на бизнесмена Петър Манджуков. По всяко време, и денем, и нощем вие сте добре дошъл в нашия град, заяви кметът. Това стана на тържествено заседание на Общинския съвет, което се проведе на открито в новоизградения  парк „Сарая“ в едноименния жилищен квартал на Сопот.

С решение на Общинския съвет  от 12 август Петър Манджуков бе обявен за почетен гражданин на Сопот. През март тази година след началото на Covid-кризата бизнесменът дари на Сопот маски и предпазни облекла, а в следващите месеци заедно с общината финансира изграждането на новия  парк, в който има детска площадка, уреди за фитнес на открито, няколко беседки и пейки. Общината подготви инфраструктурата, а всички съоръжения са дарение от Манджуков.

Петър Манджуков е много свързан със Сопот. Той е роден в Пловдив, но родителите му се установяват в Сопот още когато той е дете. В градчето преминава детството му, тук завършва основно и средно образование, а в машиностроителния гигант ВМЗ започва неговия професионален път. 

Бизнесменът бе посрещнат пред новия парк „Сарая“ от кмета на Сопот Деян Дойнов, председателя на Общинския съвет Нели Пенева и от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, общински съветници и граждани.

Няма ли някои от моите съвипускници, огледа множеството Манджуков. Заедно с кмета, дядо Николай и домакините той разгледа новата придобивка. В моето детство нямаше такива неща, ние играехме във вировете на Манастирска река и в Боровата гора. Тук някъде имаше беседка като тези, които са поставени сега, бащите ни се събираха там,  спомни си Манджуков и пожела щастливо детство на хлапетата.

Най-ценното в живота е това, което си дал, което си направил за другите, заяви в емоционално слово на церемонията Петър Манджуков.

Кметът на Сопот подари на Петър Манджуков уникална златна карфица с инициалите ПМ.

Жителите и почетният гражданин  на Сопот бяха поздравени и от митрополит Николай. Тук съм да предам Божието благословение над този град, обяви Негово високопреосвещенство. Той подчерта, че  от делата на Петър Манджуков се разбира ясно, че той е съработник на Христа, че  е добър християнин по съвест. За мен е радост, чест и благодат да съм днес тук с вас и да отправя своя молитвен взор към Бога, каза още дядо Николай.

По-рано днес Сопот чества 17 години от обявяването на града и прилежащото село Анево за самостоятелна община. Да честват празника на общината  заедно с местната власт и гражданите бяха бивши и настоящи общински съветници, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирът на военно поделение в Карлово полк. Димитър Мерудийски, екипът на Националния литературен музей в София, част от който е къща-музей "Иван Вазов" - София, начело с директора Атанас Капралов. В приветствие към съгражданите си кметът Деян Дойнов припомни пътя от провеждането на референдум през 1999 година за отделяне на Сопот от Карловската община до издаването на указа на президента Георги Първанов на 5 септември 2003 година за учредяване на община Сопот.

По случай празника на общината в къща-музей „Иван Вазов“ бе открита юбилейна изложба на Националния литературен музей, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Тя е под наслов „Българийо, на тебе всичко дадох“ и бе  представена от директора на НЛМ Атанас Капралов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?