4020

Кметът на Сопот: Ще браня и ще се боря за "Аз съм българче"

Кметът на Сопот Станислав Стоенчев изрази днес своята позиция за стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Той направи това в профила си във ФБ, а изявлението му бе коментирано и подкрепено горещо  от десетки жители на града на народния поет, както и от съседното село Анево. След личната позиция да последва  и декларация на Общинския съвет, предлага д-р Тодор Бояджиев. А ето какво казва Станислав Стоенчев:

Като кмет на Сопот смятам за свой дълг да реагирам и остро да се противопоставя на залялата ни в последните дни информация. Както мнозина от Вас са чели, българската секция на радио „Свободна Европа“ излезе с мнение, че стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов трябва да бъде премахнато от учебниците, защото щяло да пречи на интеграцията на мигрантите, които ще живеят в нашата страна.


Аз съм от Сопот, израснах с „Аз съм българче“, с творбите на титана на българската литература, гордея се, че Иван Вазов е от тук и заявявам категорично, че ще браня и ще се боря за това национално богатство. Защото наследството, което ни остави Патриарха на българската литература, е несравнимо. Защото с него израснаха поколения българи и научиха децата и чрез него да обичат Родината ни. 
Творчеството на Иван Вазов е преведено на 36 езика в целия свят и носи славата на България навсякъде.
До момента МОН и редица институции заявиха позиция, че нямат намерение да се маха „Аз съм българче“ от учебниците. 
Но „новината“ не спира да се върти по медиите. Не може и не бива да се поддаваме на подобни провокации. Но през годините сме свидетели как редица емблематични произведения на наши автори бяха игнорирани от учебниците на децата. За това и много учители и родители, много българи са притеснени.
Аз съм и учител. Категорично и като такъв съм против подобни мерки и за мен това е кощунство!
За това съм категоричен, и като човек, и като кмет, че ако има индикации за премахване на стихотворението „Аз съм българче“, пръв ще реагирам до всички възможни институции и с всички позволени ми от закона средства!
С уважение: Станислав Стоенчев-кмет на община Сопот

Оцени новината

Оцени новината
2.7/5 от 6 оценки
2.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петя

Петя

17.01.2024 | 23:35

Б.аво Браво кмете дано не забравиш.ако ти свирене Бай Дън!

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?