Следвайте ни

Кметът на Сопот разкраси града с 50 канадски ацера

viber icon

Сопот става по-зелен  и красив с 50 нови декоративни дръвчета. Фиданките от канадски ацер бяха засадени в последните два дни от работници на общината, инициативата е на кмета на Сопот Деян Дойнов, който лично се включи в акцията.

Избрах този дървесен вид, защото много добре се адаптира към климатичните условия в Подбалкана, разказа кметът на Сопот Деян Дойнов. Дръвчетата не достигат големи размери, те остават високи около 3 метра, короната им може да се контролира, но не изисква постоянно кастрене, както при някои други видове, допълни той.

Канадският ацер, по известен като клен, а у нас и като явор, е много разпространено дърво, неговият лист е национален символ на Канада. У нас яворът е възпят в стихотворението на Пенчо Славейков „Неразделни“, по-известно като песента „Стройна се калина вие“.

Първите дръвчета от този вид  бяха засадени в Сопот още миналата година. Тяхното състояние днес  показало, че изборът е бил правилен.

Засадените тези дни фиданки са укрепени с дървени конструкции, които ще ги пазят от повреди докато се прихванат успешно.

Намерението ми е, градът да бъде озеленен и разкрасен с подходящи дървета. Следващата акция най-вероятно ще е наесен, заяви Дойнов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?