49

Кметът на Сопот представи пред гражданите приоритетите на бюджета за 2024 г.

Община Сопот ще осъществява дейността си през тази година с бюджет от 16 760 000 лева, от тях 5 915 000 лева са местни приходи. Това обяви пред съгражданите си и общински съветници кметът на общината Станислав Стоенчев . Общественото обсъждане на финансовата рамка на Сопот събра десетки хора – граждани, част от общинските съветници и служители в администрацията..

Приоритет през тази година са проектите по инвестиционната програма на Министерството на финансите, посочи кметът. Това са вторият етап от реконструкцията на площад „Иван Вазов“, изграждане на преливник на главния колектор от канализацията на Сопот, ремонт на ул. „Трети март“, който е наложителен във връзка с проекта за преливника  и на улицата до промишленото предприятие SKF. Другият най-важен проект за Сопот, включен в тази програма е ремонт на сградата, в която е отдел „Местни данъци и такси“.

При формирането на плана за местните приходи сме отразили влиянието на събраните и останалите от минали години недобори, изключили сме несъбираемите данъци и сме взели предвид наказателните лихви при просрочия на дължимите публични вземания, посочи кметът.

Един от на-важните за гражданите на Сопот е ремонтът на читалище „Иван Вазов“. Той ще продължи, заяви Станислав Стоенчев и допълни, че  1 900 000 лева предстои да бъдат предоставени по Плана на възстановяване и устойчивост, а  около 1 600 000 лева ще бъдат осигурени като съфинансиране от община Сопот.

Проектът за бюджет предизвика редица въпроси на гражданите и общинските съветници. В отговор на тях стана ясно, че са предвидени разходи за спортните клубове. За „Ендуро“ са заложени 7 500 лева, отговори кметът на председателя на клуба Генади Моллов, а за „Кудо“ 6000 лева. Предвидени са и 9 000 лева за дейността Планинската спасителна служба.

В хода дискусията  бившият заместник-кмет Николай Новаков постави въпроса дали в проекта за бюджет за предвидени приходи в размер на 800 000 лева, които РИОСВ-Пловдив трябва да преведе на Община Сопот. Общинските съветници Любомир Джапаров и Пепа Урумова също поставиха въпроси относно приходната част на бюджета.

Става ясно, че тези въпроси ще бъдат обсъдени в детайли на заседанията на постоянните комисии и по време на заседанието на Общинския съвет за приемане на бюджета за 2024 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?