Следвайте ни

Кметът на Сопот подхвана незаконните сметища

Деян Дойнов посочи две препятствия в решаването на проблема – манталитетът на гражданите да изхвърлят отпадъци на „любими“ места и липсата на достатъчно пари в план-сметката за чистотата

viber icon

Кметът на Сопот повежда решителна битка срещу незаконните сметища в общината. Той се обърна с апел към съгражданите си да забравят досегашните навици да изхвърлят строителни и битови отпадъци по поляни, край ниви и между жилищни блокове и да съдействат на администрацията да поддържа града чист за своите жителите и привлекателен за туристите. Чистотата е един от приоритетите на нашето управление, за да живеем в чист и уютен град, но и да бъдат Сопот и Анево привлекателни за развитието на туризъм, каквито амбиции имаме, заяви той. 

Деян Дойнов обяви намеренията за справяне с нерегламентираните сметища  по време на обществено обсъждане,  на което очакваше да дойдат десетки сопотненци. Срещата мина с минимално участие на гражданите, но със силна заявка от страна на администрацията да се справи с проблема. Въпросът с нерегеламентирате сметища се дискутира непрекъснато в сопотските групи във Фейсбук и там често се хвърлят упреци върху общината, припомни кметът. Изпитвам огромно неудобство от незаконните сметища и като кмет, и като гражданин, заяви   Деян Дойнов. Срамувам се заради хората, които създават тези сметища. Освен това търпя  персонални санкции от екоинституциите за  замърсявания, за които не съм виновен, а тези санкции са непосилни за мен. Затова няма да има компромиси за нарушителите, ще има акт и максимална глоба за всеки нарушител, заяви Деян Дойнов.

Общината вече осигурява 24-часови дежурства на няколко места, където нерегламентирано се изхвърлят отпадъци. 

Две са големите препятствия пред местната власт при разчистването на нерегламентираните сметища – манталитетът на гражданите да изхвърлят боклуци на „любими“ места и недостатъчните средства в план-сметката за чистотата както за тази година, така и евентуално за следваща.

Общината чисти нерегламентираните сметища с приходите от такса смет. Тази година за справянето с проблема са заложени 20 000 лева, които са крайно недостатъчни тези отпадъци  да бъдат депонирани в Регионалното депо за отпадъци в община Карлово.

С тези 20 000 лева от план-сметката за чистотата общината дофинансира и услугата, която предлага на гражданите по извозване и депониране на строителни отпадъци. За осигуряването на голям контейнер тип гондола на гражданите  струва 48 лева, администрацията обаче плаща  депонирането на този отпадъци на депото край Карлово като сумата надхвърля таксата за услугата. В същото време таксите, които Министерството на околната среда  и водите събира  от общините на всеки  тон  депониран отпадък  в регионалното депо отпадък нарастват с всяка година, през 2021 –  ще бъдат по-високи от таксите през 2020-та,  а това означава, че ще нараснат задълженията на общината за депониране -  тези средства също се заделят от план-сметката за чистотата. Тоест общината няма достатъчно средства да чисти сметища, които гражданите незаконно образуват.

Една от язвите на Сопот, срещу която роптаят местните жители е незаконно сметище с давност над 25 години. То се намира в района на ВМЗ и до момента нито един управник не е предприел нищо, за да го ликвидира или поне да започне поетапно почистване, припомни Деян Дойнов.

Аз се надявам Общинският съвет да приеме актуализация на бюджета за 2020 година, защото няма как без  тази актуализация да започне почистването на нерегламентираното  сметище  в западната част на града край ВМЗ, обясни той. Но средствата са непосилни за план-сметката за чистотата и бюджета на общината, много по 20 хиляди ще трябва, ще трябват милиони, за да бъде ликвидирано сметището, трупано четвърт век, каза още Деян Дойнов. 

В началото на юли Дойнов  потърси мнението на сопотненци как да бъдат харчени парите от план-сметката за чистотата. Той чу и мнения за по-голям размер на налога за гражданите и фирмите, за да може общината да извършва качествена услуга, както и мнение дейност „Чистота“ да премине в ръцете на частната фирма, за да не се стигало до  по-висок налог на гражданите. Местният парламент ще приеме решение за размера на такса смет за 2021 година  в края на 2020. Но кметът и администрацията се допитват до  гражданите по въпросите на чистотата много активно вече два месеца.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?