Следвайте ни

Кметът на Сопот пита жителите на Анево за заем от 233 хиляди лева

Парите ще бъдат изтеглени от фонд ФЛАГ ЕАД и с тях ще се ремонтира сградата на бившето училище

viber icon

Кметът на община Сопот Деян Дойнов и жителите на Анево заедно обсъдиха възможността сградата на бившето училище в селото да бъде реконструирана като част от средствата бъдат осигурени със заем от фонд  за подпомагане на местното самоуправление ФЛАГ ЕАД. Кредитът ще е  в размер на 232 567 лева и ще  допълни средствата по  проекта на общината, спечелен пред ДФ „Зeмеделие“.  Срокът за погасяване на дълга е 240 месеца с възможност за предсрочно прекратяване без такса.

В общественото обсъждане  участва и кметът на Анево Николай Николов, то бе в духа на политиката на Деян Дойнов за прозрачност и допитване до обществеността при вземането на такива решения. То събра на площада в Анево десетки жители на селото.

Ползите от тази многофункционална сграда, в която ще се превърне училището, са много, обясни Дойнов. В нея ще се настанят кметството, пощата, читалището, библиотеката, пенсионерския клуб. Така всички административни услуги за жителите на селото ще бъдат на едно място. Ще има още лекарски и стоматологичен кабинет, както и зала за събития. В двора ще се изградят детска площадка и осветен спортен терен.  Така сградата, в която е било старото училище отново ще стане средище на обществения и културния живот, допълни той.

Жителите на селото се поинтересуваха как ще бъде връщан заемът и дали това няма да доведе до увеличение на местните данъци и такси и каква ще бъде лихвата за обслужването. Аневци предложиха да подпомогнат ремонта на сградата с парични дарения и доброволен труд.

Училището в Анево е строено през 1947 година. През последните 15-тина години сградата е необитаема и стана опасна за хората, които преминават край нея и за децата, които играят в двора.

Тази седмица Деян Дойнов ще внесе докладна за заема в постоянните комисии към Сопотския общинския съвет. Заседанията са публични, така че всеки гражданин, който се интересува от темата, може да присъства, припомни зам.-кметът на общината Николай Новаков.

Ако бъде дадена зелена светлина на заема, ремонтът на сградата ще бъде извършен за 180 дни и още през следващата година жителите на Анево ще се радват на новата придобивка.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?