Следвайте ни

Кметът на Сопот пита жителите на Анево за заем от 233 хиляди лева

Парите ще бъдат изтеглени от фонд ФЛАГ ЕАД и с тях ще се ремонтира сградата на бившето училище

viber icon

Кметът на община Сопот Деян Дойнов и жителите на Анево заедно обсъдиха възможността сградата на бившето училище в селото да бъде реконструирана като част от средствата бъдат осигурени със заем от фонд  за подпомагане на местното самоуправление ФЛАГ ЕАД. Кредитът ще е  в размер на 232 567 лева и ще  допълни средствата по  проекта на общината, спечелен пред ДФ „Зeмеделие“.  Срокът за погасяване на дълга е 240 месеца с възможност за предсрочно прекратяване без такса.

В общественото обсъждане  участва и кметът на Анево Николай Николов, то бе в духа на политиката на Деян Дойнов за прозрачност и допитване до обществеността при вземането на такива решения. То събра на площада в Анево десетки жители на селото.

Ползите от тази многофункционална сграда, в която ще се превърне училището, са много, обясни Дойнов. В нея ще се настанят кметството, пощата, читалището, библиотеката, пенсионерския клуб. Така всички административни услуги за жителите на селото ще бъдат на едно място. Ще има още лекарски и стоматологичен кабинет, както и зала за събития. В двора ще се изградят детска площадка и осветен спортен терен.  Така сградата, в която е било старото училище отново ще стане средище на обществения и културния живот, допълни той.

Жителите на селото се поинтересуваха как ще бъде връщан заемът и дали това няма да доведе до увеличение на местните данъци и такси и каква ще бъде лихвата за обслужването. Аневци предложиха да подпомогнат ремонта на сградата с парични дарения и доброволен труд.

Училището в Анево е строено през 1947 година. През последните 15-тина години сградата е необитаема и стана опасна за хората, които преминават край нея и за децата, които играят в двора.

Тази седмица Деян Дойнов ще внесе докладна за заема в постоянните комисии към Сопотския общинския съвет. Заседанията са публични, така че всеки гражданин, който се интересува от темата, може да присъства, припомни зам.-кметът на общината Николай Новаков.

Ако бъде дадена зелена светлина на заема, ремонтът на сградата ще бъде извършен за 180 дни и още през следващата година жителите на Анево ще се радват на новата придобивка.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?